top of page

Dance of Sounds. Karmen Rõivassepp Quartet / AMP

Saage tuttavaks – Karmen Rõivassepp on noor jazzlaulja, kes elab-esineb juba kuus aastat Taanis ja pole seni Eesti jazzielus silma torganud. Uus tutvus on meeldiv, sest tegemist on andeka lauljaga, kes juhib oma ansamblit ning kirjutab ise viise ja värsse. Käesoleval plaadil on kuus Rõivassepa pala (enda, Liis Reisneri ja Juhan Liivi sõnadele), lisaks jazzistandard “Send in the Clowns” ja pala pianistist bändikaaslaselt Simon Eskildsenilt. Kvartetis osalevad veel bassist Adrian Christensen ja trummar Daniel Sommer, külalistena lisavad värve Christian Vuust saksofonil ja Scott Westh trompetil.

Plaat sööstab paigalt svingiva nimilooga, kus Rõivassepp demonstreerib oivalist scat-laulu. Album on kaasaegse peavoolujazzi võtmes, ilma eriliste stiiliekskursioonideta. Ajal, mil muusikud armastavad aina enam eri stiile kokku sulatada, on selline kitsam voolusäng vahelduseks üsna värskendav. Lood on vaheldust pakkuvad, seaded sisaldavad huvitavaid tekstuurielemente ja rütmikat ning muusikute mäng on ladus. Rõivassepa hääl on kirgas ja kõlav, nooruslik ja pigem õhuke-õhuline, mitte Ella Fitzgeraldi või Dianne Reevesi moodi diivalikult lopsakas. Ta lausub sõnu selgelt ja mõttega. Eriti tuleb see (Eesti kuulaja jaoks) välja kahes laulus Juhan Liivi krestomaatilistele luuletustele “Sa tulid” ja “Lauliku talveüksindus”. See, et Eesti lauljatar salvestab Taanis sealsete muusikutega eestikeelseid laule (kolmas on “Torm” Rõivassepa enda sõnadele), võib sealse publiku jaoks olla eksootika, kuid Eestis mõjub see kui ilus, siiras emakeele-armastuse avaldus.

“Dance of Sounds” on suurepärane visiitkaart, mille esitamisele peaks järgnema hoopis suurem tuntus ja kuulajaskond Eestis. Kontserdi- ja festivalikorraldajad, kes te seda plaaditutvustust lugema sattusite – mahutage noore lauljatari kontsert oma programmi!

209 views
bottom of page