top of page

Eesti Festivaliorkester maailma suurlavadel

Vahetult pärast Pärnu Muusikafestivali lõppu siirdus Eesti Festivaliorkester Paavo Järvi dirigeerimisel kontserdireisile. 13. augustil tehti ajalugu, astudes esimese Eesti orkestrina üles maailma suurimal ja vanimal klassikalise muusika festivalil BBC “Proms”. Üle 5000 kuulaja mahutav Londoni Royal Albert Hall oli välja müüdud, sealhulgas seisukohad. EFO-l oli ilus põhjamaine kava: kõlasid Arvo Pärdi 3. sümfoonia, Griegi klaverikontsert (solist Khatia Buniatishvili) ning Sibeliuse 5. sümfoonia. Lisapaladeks mängiti Sumera “Kevadine kärbes”, Alféni “Karjasetüdruku tants” ja Debussy “Kuuvalgus”. Londoni kontserti vahendas otse BBC Raadio 3 ja päev hiljem BBC telekanal. Sama kava kõlas kaks päeva hiljem ka Hamburgis, Euroopa ühes kõige uuemas kontserdimajas Elbphilharmonie’s.

EFO BBC “Promsil” väljamüüdud Royal Albert Hallis. FOTO CHRIS CHRISTOULOU

Kuurortlinnas sündinud kollektiiv sai Euroopa parimatel lavadel väga sooja vastuvõtu ning palju positiivset tagasisidet, pikad aplausid ning kutsed tulla tagasi. Paavo Järvi hinnangul ei tervitata nende sõnadega kaugeltki mitte igat orkestrit. Paavo Järvi ja EFO turnee on “Eesti 100” välisprogrammi lipulaev. Orkestri esimene välisturnee toimus 2017. aastal, siis viis reis orkestrandid Põhjamaade kontsertmajadesse.

BBC “Promsil” on 1980. aastatel juhatanud Neeme Järvi, samuti on seal üles astunud Eesti Filharmoonia Kammerkoor (2008). Eesti muusikast on eesti muusika infokeskuse andmeil BBC “Promsil” kõlanud Erkki-Sven Tüüri viiulikontsert Isabelle van Keuleni soleerimisel BBC filharmooniaorkestri ees Paavo Järvi dirigeerimisel (2003). Hamburgi kontserdimaja laval on eestlasi sagedamini kuulda – Paavo Järvi dirigeerib seal juba tuleva aasta jaanuaris Londoni filharmooniaorkestrit, enne teda astuvad seal üles Jaan Ots, kes juhatab Hamburger Cameratat, detsembris on sealses väikeses saalis Maarja Nuudi ja Ruumi kontsert.

bottom of page