top of page

Lepo Sumera preemia Tõnu Kõrvitsale


Pärnu Muusikafestivalil anti üle Eesti autorite ühingu ja Eesti heliloojate liidu algatatud Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia. Preemia žürii – dirigent Paavo Järvi, helilooja Erkki-Sven Tüür, muusikateadlane Kerri Kotta ning elektronmuusik Tammo Sumera – valis üksmeelselt tänavuseks preemiasaajaks helilooja Tõnu Kõrvitsa. Auhinnaga kaasneb rahaline preemia 4500 eurot, mille on välja pannud Eesti autorite ühing ning Eesti heliloojate liit.

Tõnu Kõrvitsa mitmekesine looming hõlmab kõiki traditsioonilisi muusikažanre, seal on orkestriteoseid, instrumentaalansambleid ja teoseid soolopillidele, samuti koorimuusikat, soololaule ja oopereid.

Tõnu Kõrvits lõpetas 1994. aastal Eesti muusika- ja teatriakadeemias Raimo Kangro kompositsiooniklassi ning täiendas end magistriõppes Jaan Räätsa juures. 2001. aastast alates on Tõnu Kõrvits EMTA kompositsiooni ja orkestratsiooni õppejõud.

Tema loomingule on omane poeetiline ja nägmuslik väljenduslaad, mis saavutab eriti suure väljendusjõu ühes tema tuntumas teoses “Lageda laulud”. Helilooja erakordne meloodiaanne tuleb esile tema paljudes populaarsust võitnud teostes sooloinstrumentidele. Viimastel aastatel on valminud tähelepanuväärseid eesti ja põhjamaade rahvakultuurist inspireeritud kooriteoseid, sealhulgas “Kreegi vihik”.

Tõnu Kõrvitsa teoseid on esitanud kõik eesti tähtsamad interpreedid ja kollektiivid, seahulgas ERSO, Tallinna Kammerorkester ning paljud silmapaistvad väliskollektiivid, nt BBC sümfooniaorkester, Frankfurdi Raadio sümfooniaorkester. 2003. aastal võitis Kõrvitsa orkestriteos “Eldorado” rahvusvahelisel Lepo Sumera nimelisel noorte heliloojate konkursil III preemia. 2006. aastal pälvis ta Kultuurkapitali stipendiumi “Ela ja sära”, 2007. aastal Eesti muusikanõukogu aastapreemia panuse eest Eesti orkestrimuusikasse, 2011. ja 2016. aastal Eesti vabariigi kultuuripreemia. Tõnu Kõrvits on 2015. aasta aasta muusik. 2016. aastal pälvis Kõrvits Valgetähe III klassi ordeni. Tema heliplaat “Moorland Elegies” valiti 2017. aastal Eesti Muusikaauhindadel võitjaks aasta klassikaalbumi kategoorias.

12 views
bottom of page