“EV 100 üheslaulmine”

Tänavuse Eesti taasiseseisvumise aastapäeva juhatas 19. augustil sisse “EV 100 üheslaulmine” Tallinna lauluväljakul ning eri paigus Eestis ja välismaal. Üheslaulmine koosnes kahest osast. Muusikalise suursündmuse esimeses osas “Laulu võim” lauldi eeslauljate juhendamisel sada minutit järjest. Sellele järgnes kontsert “Sajandi sumin”, kus sai kaasa laulda koos mitmete armastatud Eesti bändidega.

“Üheslaulmise” kunstiline juht Tõnu Kaljuste. FOTO KAIRIT LEIBOLD / ERR

“Üheslaulmise” kunstiline juht Tõnu Kaljuste. FOTO KAIRIT LEIBOLD / ERR

Koos president Kersti Kaljulaiuga viibis kohal ka Rootsi kroonprintsess Victoria. Esimeses osas olid eeslauljateks Jaan Tätte, Evelin Võigemast, Eeva Talsi, Priit Võigemast, Maria Listra. Teises osas esinesid Curly Strings, Estonian Voices, Metsatöll, Vaiko Eplik, Miljardid jpt. Kontserdi esimese osa staariks kujunes Kihnu Virve, kes sõitis mootorratta külgkorvis lauluväljakule ja juhatas sealt lauldes ka lugu “Mere pidu”.

Üheslaulmisele sai kaasa lüüa Eesti Televisioon ja Vikerraadio ülekande vahendusel ning ka digitaalselt. Üheslaulmisel loodud elektroonilise ühendkooriga liitus kokku 52 772 inimest üle maailma.Kõige enam oli Eesti rahva ühendkooris lauljaid Harjumaalt, kus ühines kooriga 21 211 lauljat. Tartumaalt registreerus koori 7380 inimest ning Pärnumaalt 3045 inimest. Välismaalt ühendkooriga liitunute arv oli 4498.

“See, mis Tallinna lauluväljakul, üle Eesti ja terve maailma sündis, on imeline,” rõõmustas “EV 100” suursündmuste juht Margus Kasterpalu. “Elektroonilise ühendkoori loomine tõi rahva kokku ja seda sellise hooga, et pidime koori registreerumise pikemalt avatuna hoidma.”

“Üheslaulmise” kunstiline juht on Tõnu Kaljuste, suurürituse üldkorraldaja Nargenfestival.

23 views