top of page

Plaadifirma Chandos annab välja Neeme Järvi plaadikogu


Heliplaadimaailma uus suurväljaanne kannab pealkirja “Neeme Järvi. A Lifetime on Chandos. Works by Prokofiev, Stravinsky, Dvorak, Strauss, Rachmaninov etc. Chandos Records” ning sisaldab 25 CD-plaati. See on maineka, Londoni lähistel Colchesteris asuva firma tänupühendus nimekaimale Eesti dirigendile.

Neeme Järvi on muusikailma ja kogu muusikaloo üks enim plaadistanud dirigente. Ta on muusikat salvestanud eelkõige nende orkestritega, mille peadirigendina ta töötas, kuid ka teistega. Plaadistus tehti tavaliselt pärast kontserte. Neeme Järvi salvestas muusikat ka suurte, pikemalt planeeritud sarjade või heliloojate kaupa. Tema kavades on tihtipeale olnud heliloojaid, kes olid vähe tuntud või kelle mõni teos oli unustusse vajunud. Head ja huvitavad plaadid tegid Neeme Järvi kunstilisel juhtimisel töötava orkestri märgatavalt tuntumaks.

Chandos on Neeme Järviga välja andnud rohkem kui 200 CD-d. Ta on palju plaadistanud ka Rootsi firmale BIS ning Saksa Deutsche Grammophonile. Eraldi peatükk Järvi tegevuses on Eesti muusika rahvusvaheline tutvustamine. Ka Eesti silmapaistvaima sümfonisti Eduard Tubina rahvusvaheline tuntus algas Neeme Järvi tegevusega.

Neeme Järvi esimesed CD-d ilmusid 1983. aastal. Eimene plaat Chandosele oli salvestus Weberi loomingust Birminghami sümfooniaorkestriga. 1984. aastal ilmus Järvil juba 13 plaati, neist neli Chandosele Šoti kuningliku rahvusorkestriga. 1992. aastal ilmus CD Charles Ives’i ja Samuel Barberi loomingust, mis oli tema sajas plaat Chandosele. Firma tähistas sündmust tseremooniaga Colchesteris Järvile kuldplaadi annetamisega.

Chandose värske koondväljaanne tähistab tagasiulatuvalt ka Neeme Järvi hiljutist juubelisünnipäeva ja Eesti vabariigi 100. aastapäeva. Sellele valitud salvestused on aastaist 1984–2015, kõlavad Prokofjev, Stravinski, Dvořák, R. Strauss, Rahmaninov, Šostakovitš, Brahms, Weber, Kodály, Barber, Tšaikovski, Smetana, Wagner, Halvorsen, Saint-Saëns, Suppé, Ravel, Svendsen, Parry, Walton, Atterberg, Chabrier, Mahler, Busoni, Raff, Suchoň, Fučik, Ibert, J. Strauss II, Skrjabin, Arvo Pärt, Heino Eller jt. Mängivad Šoti kuninglik rahvusorkester, Amsterdami kuninglik Concertgebouw’ orkester, Londoni sümfooniaorkester, Londoni filharmooniaorkester, Chicago sümfooniaorkester, Detroidi sümfooniaorkester, Bergeni filharmooniaorkester, BBC Walesi rahvuslik orkester, Göteborgi sümfooniaorkester, Šveitsi Romaani orkester, ERSO.

12 views
bottom of page