top of page

Ilma sünnib. MandoTrio / MandoTrio


Käesoleva albumiga debüteeriv MandoTrio on noor kolmik, kuhu kuuluvad Hans Mihkel Vares ja Tanel Sakrits (mandoliin, laul) ning Kristjan Kuusmik (oktavmandoliin, laul). Kolme mandoliini trio on Eestis esmakordne, kuigi seda muusikat kuulates tuleb üsna kohe pähe veidi sarnase koosseisu ja veelgi sarnasema stiiliga kvartett Gjangsta (Villu Talsi ja Jalmar Vabarna mandoliinidel, Jaan Jaago kitarril ja Taavet Niller bassil), mis lõi oma tegutsemisajal parasjagu laineid ja andis välja kaks plaatigi. Isegi kui Gjangsta on MandoTrio eeskuju ja mõõdupuu, mõjub “Ilma sünnib” igati tervikliku ja nakatavana. Poiste pillimäng on heal tasemel, stuudios sepitsetud ansamblikõla kaunis, omajagu on tähelepanu pööratud ka arranžeeringutele ja rahvaviiside reharmoniseerimisele. Eesti rahvaviisid on albumil napis ülekaalus, kuid üheteistkümnest loost viis on ka ansambliliikmete, peamiselt Kristjan Kuusmiku omalooming. Nendes lugudes on noore folgipõlvkonna särtsu, lisaks Eesti intonatsioonidele kumab siin-seal läbi ka üht-teist skandinaaviapärast ja ehk ka midagi Ameerika bluegrass’i stilistikast. Näiteks omaloomingulist “Lõikuspidu” kuulates kujutan hästi ette, et (ja kuidas) seda esitaks “maailma parim” mandoliinimängija Chris Thile. Palju kirkakõlalist mandoliinimängu, parasjagu bravuurset meestelaulu, sekka stomp-box’i mõnusad matsud – kuulake MandoTriot kui ja kus võimalik, kontserdilavalt või sellelt plaadilt.

50 views
bottom of page