top of page

Kaks miljonit kontserdikülastust aastas


Madli-Liis Parts

Madli-Liis Parts

Kultuuriministeerium jagas käesolevaks aastaks muusikafestivale, -kollektiive ja -korraldajaid toetava taotlusvooru kaudu 830 000 eurot. Sellest 430 000 eurot eraldati muusikafestivalidele ja suursündmustele. Taotlusvooru eelarve kasvas tänavu 70 000 euro võrra.

Taotlusvooru suurem rahaline maht võimaldas toetada senisest rohkem selliseid tegijaid, kelle ideed ja tegevus mõjutavad tuntavalt Eesti muusikaelu. Toe ja kindlustunde on saanud märgilised suurfestivalid, aga ka väiksemad, muusikamaastikul mitmekesisust loovad algatused. Taotlusvooruga kindlustatakse järjepidev kontserttegevus ka kollektiividele.

“Kaks miljonit kontserdikülastust aastas ei ole tekkinud lihtsalt niisama. See on meie muusikute ja korraldajate järjekindla töö tulemus. Kontserdisaalides ja muudes esinemispaikades pakutav on kirev ja väga kõrge tasemega,” kinnitas kultuuriministeeriumi muusikanõunik Madli-Liis Parts.

Kahes osas toimuva taotlusvooru kogumaht oli 830 000 eurot. Toetust said suurt hulka publikut haaravad sündmused nagu rahvusvaheline muusikapäev, “Jazzkaar”, Eesti muusika päevad, Viljandi pärimusmuusika festival, Haapsalu vanamuusikafestival, “bachFest”, Tallinna kitarrifestival või Arvo Pärdi päevad.

“Ürituste korraldajatele on kindlustunne väga tähtis. Festivalid planeerivad oma tegevust kahe ja isegi kolme aasta peale ette, sest paljud rahvusvahelised ja ka kodumaised suurprojektid vajavad pikka ettevalmistusaega. Tihti on sellised projektid seotud ka Euroopa rahastusega, mis seavad korraldajale veelgi suurema vastutuse ja vajaduse teada oma lähiaastate rahalisi võimalusi. Selleks et olla kolleegidele usaldusväärne partner, võetakse otsused vastu varakult,” selgitas Parts.

Esildiste hindamisel võetakse kõige muu hulgas arvesse näiteks festivali programmi suunatust eri sihtrühmadele, publiku arendusprogrammi ja piletimüügi prognoosi. Muusikakollektiivide puhul jälgitakse lisaks planeeritavatele kontsertidele ka muid muusikavaldkonna edendamisega seotud tegevusi nagu salvestused ja mitmesugused koostööettevõtmised.

9 views
bottom of page