top of page

Birgit Nilssoni preemia pälvis Nina Stemme


Tänavuse Birgit Nilssoni preemia pälvib rootsi sopran Nina Stemme. Tegu on ühe suurima preemiafondiga auhinnaga – miljon dollarit. Pidulik auhinnagala toimub 11. oktoobril Stockholmi kuninglikus ooperis, kus on kohal ka Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf koos kuninganna Silviaga. Tseremoonial esineb kuningliku ooperi orkester Evan Rogisteri juhatusel koos solistide Bryn Terfeli ja Christina Nilssoniga.

Birgit Nilssoni auhind antakse iga kahe aasta tagant lauljale, dirigendile või kollektiivile, kes on saavutanud silmapaistvaid tulemusi. Nina Stemme on neljas Birgit Nilssoni preemia laureaat. 2009. aastal asutatud auhinna esimene laureaat oli Plácido Domingo, kelle valis välja Nilsson isiklikult – Domingo nimi oli suletud ümbrikus, mis avati kolm aastat pärast Nilssoni surma. Järgmised laureaadid on valinud rahvusvaheline klassikalise muusika ekspertidest koosnev žürii, mille liikmed on riikidest, kus Nilsson oma karjääri jooksul peamiselt tegutses. 2011. aastal sai auhinna Riccardo Muti ja 2014. aastal Viini filharmoonikud. Birgit Nilsson on olnud Stemme iidol ning preemia saamine legendaarse soprani 100. sünniaastapäeval on tema sõnul erakordne au. Sel tähtpäeval anti välja ka 712-leheküljeline raamat, kus on ülevaade lauljanna karjäärist, kolleegide ja teekaaslaste meenutused ning pildimaterjal Nilssoni säravamatest rollidest. Sel aastal valmib ka dokumentaalfilm Nilssoni karjäärist ning välja antakse 31 plaadist koosnev kogumik tema ooperiesitustest, mis varem plaatidele pole jõudnud.

7 views
bottom of page