top of page

Sawmill Roots Orchestra / Roots Art OÜ

On omamoodi sümboolne, et võrdlemisi värske Sawmill Roots Orchestra gravitatsiooni trotsiv video “Wagon Swing” on filmitud Tartu Tagurpidi Majas. Tegemist on kümmekond aastat tagasi ansambli Bullfrog Brown EP-plaadil “Mother River Delta” ilmunud palaga. Mõlemat koosseisu ühendav lüli on Tartu tuntud bluusientusiast Andres Roots. Aga Sawmill Roots Orchestra ei ole enam bluus, või kui on, siis väikeste möönduste ja ootamatute täiendustega. Vaatame kvarteti koosseisu ja pilliparki. Roots mängib slide-kitarri, nagu võis ka arvata. Löökpillide taga on Raul Terep. Seegi on loogiline, mõlemad mehed on omajagu koos musitseerinud. Aga kui juurde arvata klarnetist Aveli Paide ja trompetist Aigor Post, on selge, et sellise ebahariliku koosseisuga punt vajab juba oma olemuselt üsna omapärast muusikalist nägu. Mississippi deltabluus kohtub New Orleansi varajase jazzi ja svingiga. Kas võib nii erinevaid stiile kokku panna? Muidugi, miks mitte. Ajalukku kaevudes leiame nende stiilide DNA-d analüüsides ühised esivanemad. Seda arvestades pole eksperiment mingi eriline pühaduseteotus, pigem vastupidi.

Enamik palu on Rootsi enda looming ning juba varasemalt teada, nüüd muidugi teises võtmes. Klarnet ja trompet annavad vana hea New Orleansi vibe’i, aga jazziplaadiks ei söandaks albumit kutsuda. Pooletunnine album sisaldab seitset instrumentaalpala. Ma ei suutnud välja selgitada, kas kusagil maailmas on veel mõni samade pillidega, samas võtmes musitseeriv kollektiiv. Võimalik, et see ei ole ka peamine. Kujutan ette, kui põnev (teisalt kindlasti ka keeruline) oli bändil erinevaid variante ja variatsioone katsetada. Sawmill Roots Orchestra ei kõla siiski kobava eksperimendina, kõik on mõnusalt loomulik ja vaba, mõjudes mingis mõttes isegi tantsumuusikana.

17 views
bottom of page