top of page

Suri “El Sistema” looja José Abreu

24. märtsil lahkus 78-aastasena meie hulgast José Abreu, “El Sistema” nimelise muusikaharidusprogrammi looja. Venetsueelas alguse saanud “El Sistema” (mis otsetõlkes tähendab süsteemi) eesmärk oli viia muusikaharidus ka riigi kõige vaesematesse piirkondadesse, nähes klassikaliste instrumentide õpet ette ilma igasuguse osalustasuta. Selle abil lootis Abreu luua lisaks sotsiaalsele aspektile ka avarama järelkasvulava Venetsueela orkestritele, et viimaste tase jõuaks kohalike muusikute toel maailma tippu. Tänapäeval on “El Sistema” põhimõtted jõudnud pea kõikjale üle maailma. Seda on asunud toetama paljud tuntud muusikud nagu Sir Simon Rattle ning eelkõige Gustavo Dudamel, kes oli Abreu’ õpilane ning kellest on saanud üks tuntumaid “El Sistema” propageerijaid.

4 views
bottom of page