top of page

Yhel pyhapäeval. Kago / Õunaviks

Õigupoolest võiks öelda, et tegemist on audioraamatuga – luuletus ja laul, luuletus lauldes ... Mitmes keeles, mitmes meeleolus. Kago üksi ja sõpradega. Nii näiteks on laulud sündinud tekstidele, mille on kirjutanud Jüri Andreller, Georg Trakl, Eha Lättemäe, Valner Valme, Olev Kiriling ... Sommeri sõnul on just unustatud luuletajaile hääle andmine selle albumi üks kandvamaid ideid. Samas on viisistet saanud ka klassikud: Ernst Enno, Juhan Liiv, Viktor Tsoi ja Artur Alliksaare seni avaldamata luuletus “Rännuhullus”. Sommer ise on oma tagasihoidlikul moel esindatud ühe tekstiga (avalugu “Hommik”).

Hää luule, vinüülikrõbin, kitarr, klaver, viiul, tšello, bambusflööt, elektroonika, loodushääled, suvalised kuuri alt leitud kolinaid, elu maal ... Nagu ütleb Kago ise: “Ta ei olõ popmuusika, taa sõnnom om lihtsä inemise jaos”.

Kuuldavasti olla plaadikompanii Õunaviks aastal 2003 loodud selle tarbeks, et üllitada Kago loomingut. Oli kuidas oli, aga nüüd on Kagolt ilmunud juba viies album ning peale tema on sama firmamärgi all ennast ilmarahvale kuuldavaks teinud veel näiteks Mari Kalkun, Pastacas ja Erkki Hyva. Siinkirjutaja eriliseks häämeeleks kuulunekse, et ka Puuluubil on miskit tulekul.

Ühemehebänd Kago elik Lauri Sommer, eelkõige tuntud kirjanikuna, kes peab end muusikalises mõttes “pühapäevamaalijaks”, on käesolevat üllitist sepitsenud oma Lõuna-Eesti kodus mitu head aastat. Kaua tehtud, kaunikene. Ja küll juba vana melomaan teab, kuhu on väärikas oma loomingut talletada – loomulikult vanale hääle vinüülile. Limiteeritud kogus plaate kõrvagurmaanidele, kes saavad täies mahus imetella ka Toomas Pääsukese kunstnikutööd. Need, kellel grammofoni veel pole, peavad leppima striimimisega digiilmas.

25 views
bottom of page