top of page

Stravinski õpetaja Leokadija Kašperova teoseid kirjastab Boosey & Hawkes


Kirjastus Boosey & Hawkes kavatseb välja anda Igor Stravinski õpetaja Leokadija Kašperova teosed. Kašperova oli üks Venemaa varasemaid ja andekamaid naisheliloojaid. Tema teoste uued väljaanded ilmuvad koostöös Graham Griffithsiga Londoni ülikoolist. Avaldatavate teoste hulgas on Kašperova sümfoonia h-moll, kaks tšellosonaati ja valik klaveriteoseid ning laulutsükleid. Kuigi Kašperovat tuntakse peamiselt pianisti ja pedagoogina, oli ta siiski ka küllalt aktiivne helilooja. Ta õppis Anton Rubinsteini juures klaverit ja Nikolai Solovjovi juures kompositsiooni ning tema Glazunovi ja Balakirevi klaveriteoste interpretatsioonid olid kõrgelt hinnatud. Kašperova oli Stravinski klaveriõpetaja alates 1899. aastast kahe aasta vältel. 1916. aastal abiellus 44-aastane Kašperova ühe oma õpilase, Sergei Andropoviga, kes oli selleks ajaks juba kahel korral arreteeritud revolutsionäär. Koos põgenesid nad Venemaalt ning Kašperova looming vajus unustusse. Kui revolutsioonieelsel ajal trükiti peaaegu kogu Kašperova looming ning tema teosed kõlasid ka kontserdisaalis, siis pärast põgenemist pole tema teoseid enam ette kantud. Nüüd jõuavad need taas kontserdisaali, näiteks Londoni St Luke’i kirikus toimunud naistepäevakontserdi lõputeos oli Kašperova sümfoonia h-moll. Pärast nootide uustrükke võib loota, et tema teosed leiavad taas mängijaid ja kuulajaid.

8 views
bottom of page