top of page

The Soul of Fire. Age Juurikas / ERP


Age Juurikase debüütplaat on ilus kingitus meil vähe mängitud Hispaania klaverimuusika armastajatele. Kava ainulaadne mitmeplaanilisus loob kujuka pildi selle maa muusikalisest eripärast. Kaalukama osa moodustavad orkestrimuusika transkriptsioonid: klaverisüit Manuel de Falla balletist “Suur võlur armastus” ja Igor Stravinski balletist “Tulilind”, mis alluvad temaatika poolest plaadi pealkirjale. De Falla kiindumusega mängitud süidis on kõigiti püütud ära kasutada klaveri võimalusi, unustamata, et tegemist on orkestrimuusikaga. Karakteerse teostuse poolest tõuseb esile “Hirmu tants”. Teatud osades oodanuks selgemat laulvate ja tantsuliste elementide vastandamist, seda eriti kantileeni vabaduse osas. Paljudel instrumentidel kuulsaks mängitud “Tuletants” vajanuks küll rohkem särtsu ja aplombi. Ei saa väita, et transkriptsioonist saadud mulje suudab originaaliga võistelda. Sama probleem kerkib eriti esile “Tulilindu” kuulates, mis kõlab Guido Agosti ja Age Juurikase transkriptsioonis. Tekib tõdemus, et ükskõik kui oskuslikult või millise fantaasiaga see on teostatud, ei jõua klaveriversioon Stravinski hiilgava orkestratsiooniga võrreldavale tasemele. Kuulasin õige mitu korda, et vältida hetkemeeleolu või pirtsakat suhtumist. Tulemus oli ikka sama – kurvastus, et hoolimata heast esitusest vaesestab see versioon teose mõju, olles vaid selle tagasihoidlik vari. Üksikud süidi osad on õnnestunumad, näiteks kujunditerikas “Kaštšei ilmumine” ja pianistlikult eriti nõudlik, muljetavaldavalt esitatud “Kaštšei põrgulik tants”, kus on vaja väga palju noote ära mängida. Klaver on paljude võimaluste pill, kuid igal asjal on omad piirid. Klaver ei suuda konkureerida orkestri võimalustega, eriti arvestades Stravinski orkestratsiooni geniaalsust. Võib püüda aru saada soovist seda nii suurepärast ja ahvatlevat muusikat klaveril kuulajateni tuua, aga Age Juurikas on minu meelest ette võtnud ohtliku ja tänamatu tee.

Parima osana plaadil esitatust võlub Isaac Albenize “La Vega”. Emotsionaalselt küllastatud voolav ja värvikas mäng, hea faktuur ja kõlakvaliteet loovad ohtralt kauneid kujundeid ja meeleolusid, mis on omavahel loogilises seoses ja kaasahaarava arendusega, luues sellega lummava atmosfääri. Meeldejäävalt särav pärl sellel plaadil! Age Juurikas on sügav muusik ja siiras artist, kelle mängu on meelirikastav kuulata.

80 views
bottom of page