top of page

Charles Dutoit’d süüdistatakse ahistamises

Viimasel ajal on avalikuks tulnud mitmeid ahistamisjuhtumeid ning järgmine süüdistatav on oktoobris 81-aastaseks saanud dirigent Charles Dutoit. Oma süüdistuse on esitanud üle kümne naise, intsidendid toimusid aastatel 1985– 2010 viies erinevas Ameerika linnas. Pärast süüdistuste avalikuks tulemist on kuus Ameerika orkestrit, kel pikaajalised sidemed Dutoit’ga (Philadelphia orkester, Bostoni sümfooniaorkester, New Yorgi filharmoonikud, Chicago sümfooniaorkester, Clevelandi orkester ja San Francisco sümfooniaorkester) teatanud, et nad distantseerivad end Dutoit’st. Ka kuninglik filharmooniaorkester Inglismaal on süüdistustele reageerinud ning teatanud, et Dutoit’ga on lähemad koostööplaanid külmutatud.

Kannatanute hulgas on näiteks Grammy pälvinud sopran Sylvia McNair, keda Dutoit’ ahistas 1985. aastal Minnesotas, metsosopran Paula Rasmusseni aga 1991. aastal Los Angeleses. Teised kannatanud on soovinud jääda anonüümseks. Ühte neist ründas Dutoit tema sõnul kolmel korral ning teine oli ahistamise ajal 24-aastane ning mängis Chicago sümfooniaorkestri noorteorkestris. Dutoit tuli Chicagosse külalisdirigendiks ning palus noore muusiku lõunale. Esmalt restoranis toimuma pidanud lõuna viidi dirigendi soovil üle tema hotellisviiti. Hilisemas vabanduskirjas olevat Dutoit öelnud, et poleks arvanud, et kallistust ja suudlust võib nii rängalt tõlgendada. Kõik neli naist kinnitasid, et avalduse tegemiseks andis neile julgust #MeToo liikumine ja see, kui sai avalikuks teise tippdirigendi James Levine’i ebaväärikas käitumine.

Dutoit on süüdistustest šokeeritud ning eitab oma süüd. Šveitsi päritolu Dutoit on jätkuvalt rahvusvahelise karjääriga dirigent, kuningliku filharmooniaorkestri kunstiline juht ja peadirigent, Philadelphia orkestri laureaat-dirigent ja Tokyo NHK sümfooniaorkestri emeriitdirigent. Varem on ta pikalt töötanud Montréali sümfooniaorkestri ning Prantsuse rahvusorkestri juures, samuti olnud Verbier’ festivaliorkestri muusikaline juht. Dutoit on olnud neli korda abielus, sealhulgas tuntud pianisti Martha Argerichiga. Viimati abiellus Dutoit 2010. aastal, mil tema abikaasaks sai viiuldaja Chantal Juillet. 2016. aastal esines Dutoit kuningliku filharmooniaorkestriga ka Tallinnas.

10 views
bottom of page