top of page

Aasta muusik on Jaan-Eik Tulve


Jaan-Eik Tulve. FOTO EESTI FONOGRAMMITOOTJATE ÜHING

Eesti rahvusringhäälingu muusikatoimetajad valisid 2017. aasta muusikuks dirigent Jaan-Eik Tulve. Aasta muusiku tiitli pälvib inimene, kelle loomingulised saavutused on edendanud Eesti muusikakultuuri ja kes on teinud tihedat koostööd Eesti rahvusringhäälinguga. Jaan-Eik Tulve saab aasta muusiku tiitli kõrgete väärtuste kandmise ja edasiandmise eest muusikas.

Tiitel anti Jaan-Eik Tulvele üle ansambli Vox Clamantis kontserdil “Antiphonen” 14. jaanuaril Nigulistes. Klassikaraadio on kahekümne aasta jooksul vahendanud otseülekandes ja salvestanud kõik Vox Clamantise kontserdikavad ja vahendanud igal aastal vähemalt ühe ansambli kontsertidest ka EBU-sse (Euroopa ringhäälingute liitu) kuuluvatele raadiojaamadele.

Jaan-Eik Tulve (s 1967) on kooridirigent ja gregooriuse laulu spetsialist, ansambli Vox Clamantis kunstiline juht. Ta on õppinud Tallinna konservatooriumis koorijuhtimist ja Pariisi konservatooriumis gregooriuse laulu. Ta on tegev olnud ka ansamblis Vennaskond. Jaan-Eik Tulve on dirigeerinud Pariisi Gregoriaani koori, teinud koostööd mitme kloostrikooriga Euroopas ja andnud gregooriuse laulu kursusi. 1996. aastal asutas Tulve Tallinnas ansambli Vox Clamantis ning on tänaseni kollektiivi kunstiline juht ja dirigent. Selle ansambliga on Tulve esitanud lisaks gregooriuse laulule ja vanamuusikale ka eesti heliloojate loomingut ja tellinud uudisteoseid, samuti teinud žanriüleseid kavu eri kollektiividega. 2004–2013 korraldas Jaan-Eik Tulve koos mõttekaaslastega juudi süvakultuuri festivali “Ariel”. Ansambliga Vox Clamantis on Jaan-Eik Tulve salvestanud plaate ECM-ile, Arionile ja Mirarele. 2014. aastal sai Vox Clamantis koos teiste kollektiividega Grammy Pärdi albumi “Adam’s Lament” eest. Jaan-Eik Tulve on saanud mitmeid kaalukaid preemiaid ja autasusid, sealhulgas Valgetähe V klassi teenetemärgi (2007), Eesti kultuuripreemia (2013) ning Belgia kuningriigi ja Prantsuse vabariigi ordeni.

Eesti rahvusringhääling kuulutab aasta muusikut välja 1982. aastast alates. Tiitli on pälvinud teiste hulgas Paavo Järvi (2012), Ivo Linna (2009), Tiia-Ester Loitme (2008), Kalle Randalu (1982), Alo Mattiisen (1988), Valter Ojakäär (1993), Erkki-Sven Tüür (1996), Tõnu Kaljuste (1998), Rein Rannap (2002) jt. Mullu pälvis aasta muusiku tiitli helilooja ja kitarrikunstnik Robert Jürjendal.

29 views
bottom of page