top of page

Katkiste pillide orkester


Philadelphias leidis detsembris aset huvitav sündmus, David Langi teose “Sümfoonia katkisele orkestrile” esiettekanne. Laval olnud pillid koguti piirkonna koolidest ning ükski neist ei olnud pärismängukorras. Mõne pilli seisukord oli niivõrd kehv, et seda sai kasutada vaid löökpillina.

David Lang alustas muusikuteed 10-aastaselt, kui avaldas soovi osaleda kooli orkestris. Talle anti mängimiseks tromboon. Lang ise peab seda oluliseks põhjuseks, miks temast üldse helilooja sai ning sellest kogemusest lähtub ka tema soov praegu katkiste pillidega hädas olevaid koole aidata. Langi sõnul tähendab iga katkine instrument ühte last, kes ei saa seetõttu pilli õppida.

Viimastel aastatel on Philadelphia koolide pilliremondi eelarvet vähendatud oluliselt vähendatud. Kui sündis idee probleemile tähelepanu juhtimiseks katkised pillid orkestrisse koguda, saadi väga kiiresti kokku rohkem kui 1500 remonti vajavat instrumenti. David Lang kirjutas oma teose just neile konkreetsetele pillidele nende mänguvõimalusi arvestades. Helilooja sõnul polnud eesmärk kirjutada ilusat muusikat, vaid probleemile tähelepanu juhtida ning selle lahendamiseks raha koguda. Tegu on pigem eksperimentaalse muusikaga, mida võiks võrrelda John Cage’i, Tony Conradi või Morton Feldmani loominguga. Avatud on ka veebileht www.symphonyforabrokenorchestra.org, kus on pildid ja helinäited katkistest instrumentidest ning pakutakse võimalust üks pill “adopteerida”. See tähendab maksta selle remondi eest ja saata terve pill koolile tagasi. Projekt kulges edukalt, sest praeguseks on annetustena kogutud üle 300 000 dollari ja õpilaste juurde on tee leidnud 500 terveks tehtud pilli. Ühtlasi hangitakse koolidele pilliremondiks vajalikke tööriistu, et pisemad parandus- ja hooldustööd saaksid õpetajad koha peal ise ära teha.

16 views
bottom of page