top of page

Suri Dmitri Hvorostovski


22. novembril suri 55-aastaselt pärast kaks ja pool aastat kestnud võitlust ajukasvajaga üks meie aja väljapaistvamaid lauljaid, armastatud vene bariton Dmitri Hvorostovski. Imelise artisti võimast häält sai ka Eesti publik mitmel korral nautida. Viimati külastas ta Eestit 2016. aasta jaanuaris, esinedes koos oma pikaajalise lavapartneri Ivari Iljaga.

Hvorostovski tõusis maailmalavadele 1989. aastal, mil ta võitis BBC konkursi “Cardiff Singer of the World”, jättes teisele kohale teise võimsa laulja, bassbariton Bryn Terfeli. Sellest ajast alates sai tema elupaigaks London, ta oli oodatud külaline maailma kuulsaimates ooperimajades ning tema esinemistest valmisid vaimustavad salvestused. Dmitri Hvorostovski repertuaar oli väga ulatuslik, kuid suurima imetluse pälvisid tema Verdi ooperirollid ning vene muusika esitused. Vaid üksikud maailmanimed on pakkunud temaga võrdväärset Jevgeni Onegini osatäitmist.

Hvorostovski sündis 1962. aastal, tema lapsepõlv möödus Siberis Krasnojarskis, kus ta alustas 7-aastaselt ka muusikaõpinguid. Teismelisena oli ta võlutud rockist, diskomuusikast ja džässist, ent peagi mõistis, et tema hääl ja anne kuuluvad ooperile. Pärast lauluõpinguid sai temast 23-aastaselt Krasnojarski ooperi solist. Kuigi Hvorostovski oli maailmakodanik, pidas ta oma juuri väga oluliseks ning külastas Venemaa eri paiku kontsertidega nii tihti kui võimalik. 2015. aastal diagnoositud ajukasvaja põhjustas tasakaaluprobleeme, mis sundis Hvorostovskit ooperilavalt tagasi tõmbuma. Haigust trotsides jätkas ta soolokontsertide andmist. 2017. aasta mais tegi ta üllatuse Metropolitan Opera Lincolni keskuses asumise 50. aastapäeva puhul korraldatud galakontserdil, mis oli tema 183. ülesastumine MET-i laval. 2017. aasta sügisel ilmus ka Verdi “Rigoletto” plaat Hvorostovski väljapaistva esitusega koos Kaunase sümfooniaorkestriga Constantine Orbeliani juhatusel. Tema plaat Sviridovi lauludega “Russia Cast Adrift” on nomineeritud postuumselt Grammyle.

87 views
bottom of page