top of page

Mariss Jansons sai kuningliku filharmooniaühingu kuldmedali

Läti dirigent Mariss Jansons pälvis Inglismaa ühe kõrgeima tunnustusmärgi muusikule, kuningliku filharmooniaühingu kuldmedali. Jansonsist saab ühingu 104. laureaat. Varem on selle auhinna pälvinud Martha Argerich, Daniel Barenboim, Bernard Haitink, Antonio Pappano, Alfred Brendel, Simon Rattle, Thomas Quasthoff, Sir András Schiff jpt. Medalit antakse välja alates 1870. aastast, mil selle asutamisega tähistati Beethoveni 100. sünniaastapäeva. Laureaatide hulgas on olnud ka Brahms, Edward Elgar, Stravinski ja Leonard Bernstein. Kuningliku filharmooniaühingu esindaja sõnul on

Mariss Jansons tänapäeva üks suuremaid muusikuid. Tema dirigeerimises ühinevad distsipliin ja inspiratsioon ning partituuri detailselt järgides suudab ta alati välja tuua midagi uut ja seni kuulmatut. Mariss Jansons on õppinud Leningradi konservatooriumis, Viinis Hans Swarowsky ja Salzburgis Herbert von Karajani käe all, kuni asus assistendina tööle Leningradi filharmoonikute juhi Jevgeni Mravinski juures. Jansons on olnud nii Oslo filharmooniaorkestri kui ka Pittsburghi sümfooniaorkestri muusikaline juht. 2003. aastast praeguseni on ta ka Baieri raadio sümfooniaorkestri peadirigent.

2 views
bottom of page