top of page

Konverents pärimusmuusika hetkeseisust ja tulevikust

12. detsembril viidi Eesti pärimusmuusika keskuse ja Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia muusikaosakonna koostöös Viljandi Pärimusmuusika aidas läbi konverents “Pärimusmuusika hetkeseis ja tulevik”, kus arutleti viimasel veerandsajandil valdkonnas juhtunu üle: kas oleme õigel teel või peaksime tähelepanu suunama hoopis teistele valukohtadele; kuidas toimida edasi, kui nišimuusikast on kujunenud põhivoolu muusikastiil; kuidas hoida pärimusmuusikat modernsena, kaotamata sidet juurtega. Eesti pärimusmuusika keskuse juhataja Tarmo Noormaa: “25 aastat tagasi võetud siht muuta pärimusmuusika tänapäeva kultuuriruumi lahutamatuks osaks näikse olevat saavutatud. Väga paljud Eesti inimesed on kursis oma rahva muusikalise emakeelega. Praegu oleme tunnistajaks olulisele murrangule ja tegutseme hoopis teises reaalsuses kui veerandsada aastat tagasi. Uus aeg vajab ka uusi sihte, mille poole püüelda.” Küsimustele otsisid vastust praktikud ja teoreetikud, pärimuse kandjad ja õpetajad: rahvaluule- ja muusikateadlane, vanapärase laulustiili õpetaja ja esitaja Janika Oras, muusikud Meelika Hainsoo, Maarja Nuut ja Lauri Õunapuu, kirjanik ja semiootik, Tartu ülikooli vabade kunstide professor Valdur Mikita, muusik, sotsiaal- ja kultuuriantropoloog Marko Veisson, Viljandi pärimusmuusika festivali asutaja Ando Kiviberg, TÜ Viljandi kultuuriakadeemia filosoofia ja esteetika lektor, kultuuriajakirjanik ning teatrikriitik Valle-Sten Maiste. Konverentsile pani punkti Cätlin Mägi soolokontsert “Mu pill parmupill!”.

15 views
bottom of page