top of page

James Levine’i süüdistatakse seksuaalses ärakasutamises

Aasta lõpul levis ajakirjandusse uudis, et tuntud dirigenti James Levine’i süüdistatakse noormeeste seksuaalses ärakasutamises, mis algas juba aastakümneid tagasi. Süüdistuste avalikustamise järel peatasid mitmed muusikafestivalid, orkestrid ja ka New Yorgi Metropolitan Opera, kus Levine on tegutsenud üle 40 aasta, temaga koostöö seni, kuni uurimine ja võimalik süüdimõistmine või õigeksmõistmine aset leiab. Samuti palkas MET teemat uurima advokaat Robert J Cleary. Hiljuti avaldas ajakirjanduses oma loo kolm meest, kes nimetasid end Levine’i ohvriteks, keda tollane populaarne ja kõrge lennuga dirigent oma kirgede huvides ära kasutas. Üks süüdistajatest, Ashok Pai, andis küll algul tunnistusi, kuid loobus hilisematest intervjuudest. Pai sõnul ahistas Levine teda alates 1986. aastast, mil ta oli 16-aastane. Avalduse tegi Pai politseile alles 2016. aastal, mil sellest sai teadlikuks ka MET-i juhatus. Teine süüdistaja oli St Pauli kammerorkestri kontrabassimängija Chris Brown. Tema sõnul leidis tema ja Levine’i seksuaalkontakt aset Michiganis toimunud suvekursustel, kui ta oli 17-aastane. Kolmas süüdistuse esitaja oli James Lestock, keda Levine ahistas samas suvekoolis. MET-i peamänedžeri Peter Gelbi sõnul on see tragöödia kõigile. James Levine on varasemad sellised süüdistused siiani tagasi lükanud ja oma süüd eitanud. Veel novembris juhatas Levine MET-is Verdi “Reekviemi”, mida kanti üle kogu maailmas. Samuti pidi Levine juhatama vana-aastaõhtu galakontserti. Levine tegutses MET-is peadirigendina aastatel 1976–2016, misjärel ta nimetati emeriitdirigendiks. Viimastel aastatel on teda vaevanud seljaprobleemid ja Parkinsoni tõbi, mis on sundinud teda valdavalt ratastooli kasutama ja istudes dirigeerima.

3 views
bottom of page