top of page

Eesti jazzidessant Tamperes

Tänavu XXXVI korda peetud “Tampere Jazz Happeningi” esinejate hulka kuulusid teiste hulgas improguru Evan Parker, trummivõlurid Jojo Mayer ja Tony Allen, vokalist ning udimängija Dhafer Youssef ja paljud teised. Kevadel sai “Tampere Jazz Happening” edumeelse festivalikava koostamise eest European Jazz Networki auhinna.

Kui neid ridu kirjutama asusin, oli festival äsja lõppenud ja mu kõrvad polnud veel valmis vastu võtma saabunud vaikust. Peas kumisesid novembri esimeste päevadega kogutud muljed ning sisemusest kerkis protest selle heli- ja pildivoolu katkemise vastu. Umbes nii, nagu oleksin üles ehmatatud eriti meeldivast unenäost ning sooviksin tingimata uuesti uinuda ja imelist und samast kohast edasi vaadata.

Eesti noore jazzi esindus Tampere jazzifoorumil - Kirke Karja Quartet. Foto Tampere Jazz

Eesti noore jazzi esindus Tampere jazzifoorumil - Kirke Karja Quartet. Foto Tampere Jazz.

Õnneks polnud see unenägu, vaid äsja ajalooks saanud tõelisus, mis täitis südame tänutundega. Parafraseerides Eesti luuleklassikut, oli sel aastal tulnud sügis Tamperre teisiti, sest festivali kesksed esinejad olid seekord m e i e omad. Tõsi, üle-eelmisel festivalil oli kavas Maria Faust Sacrum Facere, kuid ma pole kindel, kuivõrd publik tookord autori ja tema loomingu Eesti päritolu teadvustas. Võimalik, et rohkem kinnistus mällu fakt Fausti topeltvõidust Taani muusikaauhindade jagamisel aasta helilooja ja žanriülese albumi kategoorias.

Seekord olid Eesti muusikute ponnistused liidetud avaõhtu kolmikkontserdiks “Spotlight on Estonia”. Olin kõigi muusikute etteasteid näinud varemgi, kuid mitte väga hiljuti ja püüdsin nüüd kuulata “värskete” kõrvadega. Juba mitmendat korda Tampere festivalil viibijana tõdesin, et Eesti muusikute tase ei jää millegi poolest alla aastate jooksul kuuldud kontsertide keskmisele. Julgeksin isegi väita, et meie artistide pakutu oli keskmisest huvitavam.

Loe edasi Muusikast 12/2017

14 views
bottom of page