top of page

Mendelssohni majamuuseumi pidupäevad Leipzigis

Leipzigi kuulsa Gewandhausi kõrvaltänavas asub põnev Mendelssohnide majamuuseum, mis oli tuntud muusikutepere viimane residents selles linnas. Tänavu tähistab muuseum oma 20. aastapäeva ning sel puhul tullakse vastu külastajate soovile saada rohkem teavet Felix Mendelssohni õe Fanny kohta, kes oli oma venna kõrval samuti väljapaistev romantismiajastu dirigent, pianist ja helilooja. Nüüdsest saab Mendelssohnide majamuuseumi kolmandal korrusel nautida ka Fanny Mendelssohni (abielludes Hensel, 1805–1847) püsinäitust. Näituse kollektsioonis on teiste esemete ja portreede seas ka üle tuhande kirja Felixile. Muuseumi külastajad saavad vaadata reproduktsiooni Fanny Berliini korteri muusikatoast ning näha animafilmi tema kuulsatest pühapäevakontsertidest, mida külastas ka Liszt. Samuti kuuluvad näituse eksponaatide hulka kaks Fanny portreed, mille autor on tema kunstnikust abikaasa Wilhelm Hensel, kes oli Fanny ootamatult varajasest surmast sedavõrd löödud, et loobus kunstnikutööst. Mendelssohnide majamuuseumi direktor Jürgen Ernsti sõnul on võimatu luua tervikpilti Felix Mendelssohni elukäigust, kui puudub korralik ülevaade tema õe isikust ja tegemistest. Õde-venda olid hingeliselt väga lähedased ning Fanny kirjast Felixile võib lugeda, et “ilma armsa venna kohaloluta ei kulge musitseerimine kuigi ladusalt”. Mendelssohnide Leipzigi residents on erinevatel ajajärkudel olnud ohus, seda on uute arhitektuuristiilide pealtungi ajal ähvardanud lammutamine. 1997. aastal toetas muuseumi rajamist innukalt ka dirigent Kurt Masur.

Mendelssohni töötuba muuseumis. FOTO ARCHIV MENDELSSOHN-HAUS

Mendelssohni töötuba muuseumis.FOTO ARCHIV MENDELSSOHN-HAUS

9 views
bottom of page