top of page

Muusikapäev 2017


Jennifer Marisse Cohen ja Luisa Lõhmus musitseerimas trammis.

Jennifer Marisse Cohen ja Luisa Lõhmus musitseerimas trammis.

Tänavust rahvusvahelist muusikapäeva tähistati juba viiendat korda rohkete kontsertidega üle kogu Eesti. Aset leidis ligi 120 tasuta kontserti Eestimaa eri paigus, osales rohkem kui 750 muusikut klassikast ja jazzist pärimusmuusikani. “Muusikapäev oli sel aastal pühapäeval, mistõttu oli programm varasemast mõnevõrra erinev. Soovisime pakkuda peredele koos vaba aega veeta, samuti teha väljasõite. Nii oli tänavu arvukate väiksemate muusikaliste üllatuste kõrval valikus rohkem tegevusi ühes paigas,” rääkis muusikapäeva projektijuht Marili Jõgi.

Pärnu kontserdimajas leidis aset perepäev jazziga, Jõhvi kontserdimaja oli muusikapäeval pianistide päralt, esinesid Mihkel Poll, Sten Lassmann, Kristi Kapten, Mati Mikalai, Kai Ratassepp, Age Juurikas, Tanel Joamets ning Jõhvi ja Ahtme muusikakoolide õpilased. Kuressaare oli folgi kütkes ning Paides ootas ees seiklus ERSOga.

Muusika kõlas tavapäraste kontserdisaalide ja kultuurikeskuste kõrval ka eksootilisemates kohtades, eksklusiivsematest näiteksi Tallinnas lennujaamas ja bussijaamas, Balti jaama ja Nõmme turul, Solarise, Rocca al Mare ja Ülemiste kaubanduskeskustes ja trammis; Tartumaal Alatskivi lossis, Võrumaal kagukeskuses, Valgas raudteejaamas, Palmse ja Kernu mõisas ning Hüpassaare Mart Saare majamuuseumis.

Muusikapäeva tähistamine Hüpassaares Mart Saare sünnikohas.

Muusikapäeva tähistamine Hüpassaares Mart Saare sünnikohas.

Orelipooltunde olid igas maakonnas, haaratud olid Nõva, Martna, Kullamaa, Mustvee, Jõgeva, Torma, Kuusalu, Rannamõisa, Nissi, Randvere, Harju-Risti, Jõhvi, Tarvastu, Karksi, Suure-Jaani, Muhu, Valjala, Kaarma, Järva-Jaani, Urvaste, Lihula, Väike-Maarja, Järva-Madise, Räpina, Hageri, Martna, Vändra, Viljandi Pauluse kirik, Haapsalu toomkirik, Tartu Pühima Neitsi Maarja pärispatuta saamise kirik, Tallinna toomkirik, Jaani, Kaarli ja Oleviste kirik.

Oli kontserte, mis olid pühendatud Mart Saare, Ester Mägi ja Veljo Tormise loomingule. Nüüdismuusika teemadel arutlesid Telliskivi keskuses Peeter Vähi, Elis Vesik ja Ekke Västrik. Juba teist aastat on Muusikapäeval kontserdid ka väljaspool Eestit, seekord Inglismaal, Ameerika Ühendriikides, Norras, Austrias ja Saksamaal.

Rahvusvahelist muusikapäeva tähistatakse Eesti muusikanõukogu eestvedamisel muusikapreemiate jagamisega aastast 2002. Üle-eestilist kontserdiprogrammi on korraldatud 2013. aastast alates. Tegemist on hea tahte projektiga, kuhu muusikud ja kontserdipaigad panustavad vabatahtlikult. Muusikapäeva eesmärk on juhtida tähelepanu muusika rollile ning olulisusele igapäevaelus, propageerida muusikakultuuri ja tutvustada muusikuid.

27 views
bottom of page