top of page

Unsuk Chin pälvis Wihuri fondi Sibeliuse preemia


Helilooja Unsuk Chin. PRESSIFOTO

Lõuna-Korea helilooja Unsuk Chin pälvis Wihuri fondi Sibeliuse preemia ja 150 000 eurot auhinnaraha. Žüriile avaldas muljet Unsuk Chini rahvusvahelise haardega looming, mis on mõjutatud Beckettist, tänavakunstist ja kosmoloogiast. Chin ei pea oma muusikat seotuks kindla kultuuriruumiga. Mõjutusi on ta saanud Bartókilt, Stravinskilt, Debussylt, Webernilt, Xenakiselt ja Ligetilt.

Berliinis resideeriv Unsuk Chin sündis 1961. aastal. 1984. aastal valiti tema teos “Gestalten” ISCMi festivalile “World Music Days” ja rahvusvahelisele heliloojate rostrumile. 1985. aastast alates tegutseb ta Euroopas, sest pälvis DAADi stipendiumi ja õppis Hamburgis Ligeti juures (Ligeti pälvis Wihuri Sibeliuse preemia 2000. aastal). 2004. aastal sai ta oma viiulikontserdi eest prestiižse Grawemeyeri preemia. Unsuk Chini teoseid on ette kandnud kõik olulised nüüdismuusikaansamblid Euroopas. Ta on pälvinud Schönbergi auhinna ja Heidelbergi kunstnikuauhinna, tema teoseid plaadistab Deutsche Grammophon ja kirjastab Boosey & Hawkes. Tema loomingus on instrumentaalkontserte, seeria klaverietüüde, ooper “Alice Imedemaal” ja vokaalteoseid.

Wihuri fondi Sibeliuse preemia on mainekas auhind, mis esmakordselt anti 1953. aastal Sibeliusele endale. Preemiasaajate hulgas on olnud veel näiteks Stravinski, Messiaen ja Saariaho. Wihuri rahvusvahelise teaduspreemia pälvis tänavu maailmas kõige enam tsiteeritud geoteadlane Markku Kulmala.

16 views
bottom of page