top of page

Ajakirja Gramophone muusikaauhinnad

Ajakirja Gramophone’i parima  salvestuse preemia pälvinud viiuldaja Isabelle Faust. FOTO GRAMOPHONE

Ajakirja Gramophone’i parima salvestuse preemia pälvinud viiuldaja Isabelle Faust. FOTO GRAMOPHONE

Briti muusikaajakiri Gramophone valib igal aastal klassikalise muusika salvestuste hulgast eri kategooriate parimad. Tänavune auhinnatseremoonia viidi läbi 13. septembril Londonis ning seda oli võimalik jälgida internetis Medici.tv vahendusel.

Gramophone’i auhindadel on pikk ajalugu ning neid peetakse vähemalt sama oluliseks kui Ameerikas jagatavaid Grammysid. Sel aastal anti preemiaid välja juba 40. korda. Aasta parima salvestuse tiitli pälvis viiuldaja Isabelle Fausti plaat, millel ta mängib Mozarti viiulikontserte koos Il Giardino Armonico ja dirigent Giovanni Antoniniga (Harmonia Mundi). Sama plaat tunnistati ka aasta parimaks kontsertsalvestuseks. Barokkmuusika esituses olid edukad ansambel La Serenissima ning kontratenor Iestyn Davies. Parima kammermuusikasalvestuse preemia sai Silesian Quartet Grażyna Bacewiczi keelpillikvartettide eest (Chandos) ning koorimuusika parimaks tunnistati Masaaki Suzuki ja Bachi Collegiumi esitatud Mozarti missa c-moll (BIS). Nüüdismuusika kategoorias oli võidukas Pierre-Laurent Aimard’i ja Baieri Raadio sümfooniaorkestri plaat, millel kõlavad Benjamini, Ligeti ja Murail’ orkestriteosed (Neos). Parima instrumentaalmuusika salvestuse auhinna pälvis pianist Murray Perahia Bachi “Prantsuse süitide” eest (Deutsche Grammophon), parim ooperisalvestus oli Bergi “Wozzeck”, esitajateks Zürichi ooper ja dirigent Fabio Luisi (Accentus). Parim orkestrisalvestus oli Il Giardino Armonico ja Giovanni Antonini plaat Haydni sümfooniatega nr 12, 60 ja 70 (Alpha). Parima soolokava eest sai tunnustuse Joyce DiDonato plaadiga “In War and Peace” (Erato) ja parimaks soolovokaalsalvestuseks kuulutati Matthias Goerne ja Christoph Eschenbachi plaat Brahmsi lauludega (Harmonia Mundi).

Elutööpreemia pälvis tänavu sopran Kiri Te Kanawa. Puliku lemmikuks sai rohkem kui 8000 häälega dirigent Vassili Petrenko. Aasta noore artisti tiitli pälvis pianist Beatrice Rana ning aasta plaadifirma on Signum Classics.

16 views
bottom of page