top of page

Maj Lindi konkursi võitis ameeriklane Mackenzie Melemed


Helsingis toimus 17.–31. augustini IV rahvusvaheline Maj Lindi nimeline pianistide konkurss, mille võitis ameeriklane Mackenzie Melemed, pälvides peapreemia 30 000 eurot ning tunnustuse parima kammerteose esituse eest (8000 eurot). Konkursi teise koha ja 25 000 eurot pälvis Jun Bouterey-Ishido (Uus-Meremaa) ning kolmanda (20 000 eurot) Jiyoung Kim Lõuna-Koreast. Finaali jõudsid olid veel Hannu Alasaarela (Soome), So Hyang In (Lõuna-Korea) ja Hyo-Eun Park (Lõuna-Korea), pälvides igaüks 8000 eurot. Kohustusliku teose, Kaija Saariaho “Arabesques et adages” parima esituse eest pälvis 1500 eurot Hannu Alasaarela, kes osutus ka YLE ringhäälingupreemia laureaadiks, millega kaasneb plaadistuspreemia. Konkursi võitja esineb 9. novembril soolokavaga “PianoEspoo” festivalil. Konkursi žüriisse kuulusid tänavu Dmitri Baškirov (esimees), Dang Thai Son, Janina Fialkowska, Ralf Gothóni, Ewa Kupiec, Alberto Nosè, Roland Pöntinen ja Dina Yoffe. Esimeses voorus osales 37 pianisti, kes on sündinud aastal 1987 või hiljem ning kes valiti välja 195 sooviavaldaja seast.

Konkursile andis nime Maria (Maj) Lind (1876–1842, neiupõlvenimega Maj Kopjeff), kes õppis klaverit Kuopios ja Peterburis ning abiellus Helsingist pärit ärimehe Arvid Lindiga. Kui Maj Lind suri, jättis ta Sibeliuse akadeemiale märkimisväärse summa raha, et toetada pianistide haridust. Esimene temanimeline konkurss korraldati 1945. aastal ning aastast 2002 toimub see rahvusvahelisena iga viie aasta järel.

bottom of page