top of page

Eesti Festivaliorkestri esimene turnee


Paavo Järvi ja Eesti Festivaliorkester. FOTO KAUPO KIKKAS

Pärnu muusikafestivalil sündinud Eesti Festivaliorkester sõitis augusti lõpus oma asutaja ja peadirigendi Paavo Järvi juhatusel esimesele kontserdireisile. Veel Pärnu muusikafestivali ajal, kus EFO mängis Paavo Järvi dirigeerimisel 13. ja 17. augustil, anti esimene väliskontsert 14. augustil Lätis Jūrmalas. Kavas olid Šostakovitši kammersümfoonia ja 1. sümfoonia ning Erkki-Sven Tüüri akordionikontsert “Prophecy” (solist Ksenija Sidorova Lätist). 19. augustil mängis EFO Soomes Turu rahvusvahelise muusikafestivali lõppkontserdi. Kõlasid Nielseni süit “Aladdin”, Tšaikovski viiulikontsert Lisa Batiashvili soleerimisel ning Šostakovitši 1. sümfoonia. Reisi kaks viimast kontserti olid Taanis ja Rootsis. 22. augustil kõlasid Kopenhaagenis Tivoli kontserdimajas sealsel suvefestivalil nimetatud Nielseni ja Tšaikovski teosed, kontsert lõpetati Sibeliuse 2. sümfooniaga. 24. augustil oli EFO osaline “Läänemere festivalil” (“Baltic Sea Festival”) Stockholmi Berwaldi saalis, seal kõlasid Šostakovitši 1. sümfoonia, Tüüri “Prophecy” ning Sibeliuse 2. sümfoonia.

Rahvusvahelise pressi vastukaja eesti orkestrile oli väga soe. ““Läänemere festivali” kavas oli erilisim ahvatlus noore teismeliste Dmitri Šostakovitši 1. sümfoonia aastast 1925 ning sellest sai ka Paavo Järvi tõeline triumf. Siin oli noor, näljane, vägagi sama vaimsusega orkester; muusikud, kes nii suudavad kui ka tahavad läbi pureda keerulisi partituure ning dirigent neid esitleda.” (Dagens Nyheter, Camilla Lundberg) “Sibeliuse 2. sümfoonia kordumatu ettekanne põletas kontserdimaja oma hõõgusega peaaegu maha.” (Theartsdesk.com, David Nice) “Sibeliuse sümfoonia (nr 2) näitas orkestrit, kellel on närvi ja soovi mängida, [...] energiat ja ühtekuuluvust, et esile manada mõistuse kontrollile mitte alluv ja vahetu sümfooniamaailm, mis lõi otse diafragmasse.” (Politiken, Henrik Friis)

EFO järgmine väliskontsert on Viini kontserdimajas 23. jaanuaril 2018, kavas Pärt, Sibelius ja Šostakovitš.

26 views
bottom of page