top of page

Van Cliburni konkursi võit läks Lõuna-Koreasse


Yekwon Sunwoo. Foto dallasnews.com

Tänavuse, XV Van Cliburni nimelise rahvusvahelise pianistide konkursi esikoha pälvis 28-aastane Yekwon Sunwoo, kes on esimene Lõuna-Koreast pärit võitja selle konkursi ajaloos. Tema rahvuskaaslasi oli 30 konkursil osalenu seas viis. Yekwon Sunwoo mängis konkursi voorudes 150 minutit muusikat, sealhulgas suure soolokava, kvinteti, kohustusliku uudisteose ning kaks instrumentaalkontserti. Teda premeeriti kuldmedali ja võidukarika ning 50 000 dollariga. Võiduga kaasneb kolm aastat mänedžmenditeenust. Sama pikaks ajaks said endale mänedžeri ka konkursi teise ja kolmanda koha laureaadid – 23-aastane Kenneth Broberg ja 19-aastane Daniel Hsu, mõlemad Ameerika Ühendriikidest. Teise kohaga teenis Broberg 25 000 dollarit ning Hsu koguni 26 000, sest lisaks 15 000 dollarilisele kolmanda koha preemiale anti talle kaks eripreemiat, parima kammermuusika esituse (6000) ja parima kohustusliku uudisteose (5000) esituse eest. Viimase autor on žürii liige Marc-André Hamelin. Žürii esimehe ja finaalis orkestrit juhatanud Leonard Slatkini sõnul valisid nad võitjat hoolikalt ning püüdsid silmas pidada, et ta suudaks kolme aasta jooksul vastu pidada pingelisele graafikule, sest tal tuleb nüüd anda üle saja kontserdi aastas nii Ameerika Ühendriikides kui mujal maailmas.

Harvey Lavan “Van” Cliburn (1934–2013) võitis 1958. aastal Moskvas esimese Tšaikovski-nimelise klaverikonkursi. Märkimaks seda saavutust korraldatakse 1962. aastast Ameerika Ühendriikides temanimelist konkurssi.

15 views
bottom of page