top of page

Mariss Jansons pälvis Léonie Sonningi muusikapreemia

Tänavune Léonie Sonningi muusikapreemia omistati läti dirigendile Mariss Jansonsile. See on Taani kõige kõrgem muusikaauhind, mis antakse igal aastal kas heliloojale või interpreedile. Preemiaga kaasneb 100 000 eurot. Esimene auhind läks 1959. aastal Igor Stravinskile. Hiljem on preemia saanud näiteks Leonard Bernstein, Witold Lutosławski, Benjamin Britten, Dmitri Šostakovitš, Olivier Messiaen, Mstislav Rostropovitš, Sir Georg Solti, Sir András Schiff, Anne-Sophie Mutter jpt. 2008. aastal pälvis Sonningi preemia Arvo Pärt, eelmisel aastal viiuldaja Leonidas Kavakos.

Jansons on elu jooksul Taani muusikutega korduvalt koostööd teinud. Oma esimese kontserdireisi Skandinaavias tegi ta just koos Kopenhaageni filharmoonikutega. Viimati oli Jansons Taanis 2011. aastal, kui dirigeeris Kopenhaageni kontserdimajas Amsterdami Concertgebouw’ orkestrit.

Jansons on sündinud 1943. aastal Riias tuntud dirigendi Arvīds Jansonsi peres. Õpingud viisid ta Leningradi konservatooriumi. 1971. aastast oli ta Jevgeni Mravinski assistent Leningradi filharmoonikute juures. Konservatooriumi lõpetamise järel täiendas ta end Viinis Hans Swarowsky ja Salzburgis Herbert von Karajani juures. Aastatel 1979–2000 oli Jansons Oslo filharmoonikute peadirigent. Selle orkestri viis ta oma ametiajal rahvusvahelisse tippu. 1997–2004 töötas Jansons Pittsburghi sümfooniaorkestri ning 2004–2015 Concertgebouw’ sümfooniaorkestri peadirigendina. Külalisdirigendina on ta teinud tihedat koostööd nii Berliini kui ka Viini filharmoonikutega.

thirteen.org

13 views
bottom of page