top of page

IX pärimusmuusika võistumängimine Viljandis

IX üleriigilisel pärimusmuusika võistumängimisel 28. aprillil Viljandi pärimusmuusika aidas astus lavale 71 noort pärimusmuusikut üle Eesti. Pillidest olid esindatud lõõtspill, torupill, kannel, karmoška, akordion, viiul, mandoliin, plokkflööt, kitarr ja tšello. Võistlejaid hindas žürii koosseisus Cätlin Mägi, Anu Taul, Meelika Hainsoo, Juhan Uppin, Villu Talsi, Kadri Lepasson, Aarne Saluveer ja Ruslan Trochynskyi. “Tegemist on ainsa konkursiga Eestis, kus noored oma pärimusmuusika mängimise oskusi saavad proovile panna. Tänu nende pealehakkamisele ja tublidele juhendajatele säilib Eesti pärimusmuusika pillimängutraditsioon,” ütles ürituse eestvedaja, Eesti pärimusmuusika keskuse projektijuht Anu Rannu.

Võistumängimise peapreemia sai Karksi-Nuia muusikakoolis õppiv Margus Põldsepa õpilane Rasmus Kadaja. Poogenpillid: I koht – Kai Leas, II koht – Mirabell Veli ja Maria Mänd; kandled: I koht – Marta-Johanna Kärmas, II koht – Karmen Juhkam; pärimuslikud puhkpillid: I koht – Ami Sild; avatud klass: I koht – Kata Karlis, II koht – Marjette-Andrea Tederov, III koht – Mattias Metsalu; näppepillid: I koht – Keiro Tabor, Vins-Deivis Krasmanis, II koht Kristina Aurelia Kullang, III koht – Nadežda Tšuvpilo; lõõtsalised: I koht – Aulike Apalev, II koht – Tobias Tae, Mariete Kena, III koht – Rasmus Kadaja.

29. aprillil valiti esimest korda ka parim noorte pärimusbänd. Ansambleid oli tulnud Tartust, Valgamaalt, Karksi-Nuiast, Pärnust ja Viljandist. Konkursi patrooni, ansambli Trad.Attack! liikme Sandra Vabarna sõnul on noorte pärimusbändide konkurss väga oluline ja tähtis: “Vajame noort järelkasvu, kes aitaks hoida ja kasvatada rahvamuusika edu ja järjepidevust. Tahame, et meie maa muusika omapärane jõud raputaks veel suuremaid lavasid ning masse kõikjal maailmas!” Žüriis hindasid bände Arno Tamm, Lee Taul, Mati Tubli, Ruslan Trochynskyi ning Jaan Jaago.

Pärimusbändide peapreemia läks H. Elleri nimelises Tartu muusikakoolis õppivale duole Regina Mänd / Kert Krüsban. Publik hääletas oma lemmikuks noorima koosseisu Kaval Käsi, Trad.Attack! andis eripreemia bändile Lõõtsavägilased. Eesti pärimusmuusika keskus kinkis oma lemmikule, triole Kirju preemiapaketi “Tuuni oma bändi”. Eriauhindu ja tunnustusi pälvisid ka Kirekind ja Torufon.

Duo Regina Mänd / Kert Krüsban

Duo Regina Mänd / Kert Krüsban.

48 views
bottom of page