top of page

ETMMi uus püsiekspositsioon

4. aprillil avati Eesti teatri- ja muusikamuuseumi uus püsiekspositsioon pealkirjaga “Lood ja laulud”. Näitus annab muusika ja teatri kaudu ülevaate eesti ajaloost, tuginedes meie kultuuri tüvitekstidele.

Ekspositsioon algab igale eestlasele tuttava “Kevade” esimeste lavastustega. “Rääkides “Kevadest” kõneleme siin juba väga ammusest ajast kehtivast koolikohustusest, mille juurde on alati kuulunud muusika, sest koolmeistrid on alati pidanud oskama mängida üht või teist instrumenti ja õpetada ka laulmist. See on kindlasti avaldanud mõju meie muusikaelule,” ütles muuseumi direktor Tanel Veeremaa.

Tammsaare 1935. aastal ilmunud romaani “Ma armastasin sakslast” on eesti teatri- ja muusikaloos korduvalt lavastatud. Uues ekspositsioonis võimaldab see rääkida baltisakslaste ajaloost.

ETMMi kogus on üle 741 tuhande museaali. 200-ruutmeetrisele näitusepinnale valiti hoolikalt välja üle 200 eseme. “Kõige vanem museaal on 1771. aastast pärit Johannes Zumpe klaver ja kõige värskem Tiia-Ester Loitme muuseumile annetatud Grammy, mille ta sai 2004. aastal,” kõneles muuseumi peavarahoidja Maris Rosenthal. Teatri- ja muusikamuuseumi ekspositsiooni uuendati viimati 20 aastat tagasi.

FOTO MART LAUL

28 views
bottom of page