top of page

Heino Elleri nimeline muusikapreemia 2017


Tänavused preemiasaajad Liisa Hirsch ja Martin Anderson. FOTO ETMM

Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum andis pärast mõneaastast pausi taas välja Heino Elleri nimelise muusikapreemia. Tänavuseks laureaadiks valiti viimaste aastate heliloomingu väljapaistva taseme ja teoste edu eest noor helilooja Liisa Hirsch. Välja anti ka Heino Elleri nimeline auhind, mille pälvis Inglise plaadifirma Toccata Classics omanik ja produtsent Martin Anderson. Preemia ja auhind anti üle 7. märtsil, Heino Elleri 130. sünnipäeval G. Otsa nimelises Tallinna muusikakoolis.

Liisa Hirsch on saanud oma heliteoste eest mitmeid auhindu: “Brautigam Circles” häälele ja kammeransamblile – parim uudisteos noorte heliloojate kohtumisel Apeldoornis (2015), “Ascending ... Descending” viiulile ja keelpilliorkestrile – LHV Au-tasu (2016), “Mechanics of Flying” sümfooniaorkestrile – parim uudisteos Berliini festivalil “Young Euro Classics” (2016). Martin Anderson on oma firmas plaadistanud ja levitanud eesti heliloojate loomingut. Üks suuremaid projekte on olnud Heino Elleri kogu klaveriloomingu salvestamine Sten Lassmanni esituses.

Teatri- ja muusikamuuseum annab Heino Elleri nimelist muusikapreemiat välja alates 1998. aastast. Statuudi järgi antakse preemia noorele heliloojale või Heino Elleri loomingu tutvustamisel olulise panuse andnud isikule. Laureaadid saavad ka ühe Heino Elleri meisterdatud jalutuskepi omanikuks. Esimene laureaat oli 1998. aastal Heljo Sepp, laureaatide hulka kuuluvad näiteks heliloojad Helena Tulve, Tõnu Kõrvits, Timo Steiner, muusikateadlased Mart Humal ja Tiia Järg, pianistid Aleksandra Juozapėnaitė-Eesmaa ja Sten Lassmann.

Pidulikul kontserdil astusid üles ka Otsa kooli klaveriõpilased eesti klaverimuusika kavaga, kus kõlas nii Heino Elleri looming kui ka läbilõige eesti muusikast Mart Saare ja Eduard Tubina teostest Erkki-Sven Tüüri ja Tõnu Kõrvitsani.

50 views
bottom of page