top of page

Nüüdismuusika Tallinn Music Weeki kirevas kavas


Hollandi ansambli In Code kavas on Terry Riley märgilise teose “In C” audiovisuaalne ettekanne. FOTO IN CODE

Eesti muusika edulugusid ellu kutsuv Tallinn Music Week on üsna algusest peale olnud piirideülene, nii geograafilises kui ka stilistilises-žanrilises mõttes. Ka süvamuusika on juba aastaid kuulunud festivali programmi ning pälvinud nii kaugelt kui ka lähemalt tulnute tähelepanu. Tänavune TMW pole samuti erand, kinnitavad 1. aprillil toimuva “Klassikaraadio nüüdismuusika õhtu” eestvedajad Maria Mölder ja Johanna Mängel.

Maria Mölder:

See, mida meil nimetatakse muusikaekspordiks, näeb lähemalt vaadates välja nagu üsna peen suhtevõrgustik, kus otsitakse, leitakse ja sobitatakse usaldusväärseid koostööpartnereid ja ühtlasi põnevaid muusikuid. Muusikud, kollektiivid ja heliloojad, kel vajalik suhtevõrgustik juba käes, ei pea selle nimel muidugi pingutama, noored muusikud näevad aga hästi, et Eesti-suguses väikeriigis saab küll kiiresti tuntuks, ent ka piirid võivad ruttu ette tulla. Suhteid, nagu me teame, tuleb pärast sõlmimist ka hoida ja sellepärast saab töö välissuhetega olla tulemuslik siis, kui muusikud, kollektiivid või nende esindajad ise sellest osa võtavad, end võimalustega kurssi viivad ja mõtlevad läbi, mis on nende võimuses, et rahvusvahelisi esinemisvõimalusi juurde luua.

Tallinn Music Weeki ühe kontserdi korraldajatena saame olla ainult vahendajad ja abistajad, mitte esinejate mänedžerid. Püüame anda oma panuse, et väliskontaktid tuleksid ka nüüdismuusika valdkonnas koju kätte ja et külalistel oleks siit lahkudes mingi pilt, millist süvamuusikat veel tehakse riigis, kust on pärit Arvo Pärt. Teisalt soovime kontserdiga “Klassikaraadio nüüdismuusika õhtu” pakkuda publikule elamuslikku ülevaadet sellest, mida nüüdismuusika võib tähendada. See on üks võimalik sissevaade meie heliloojate loomingusse, mille oleme kokku pannud suurepäraste muusikute abiga.

Oleme vaeva näinud sellega, et nüüdismuusika või klassikalise muusikaga harilikult mitte kokku puutuv publik tunneks end Mustpeade maja uksest sisse astudes koduselt, sest TMW pakub head võimalust käia ühelt kontserdilt teisele ja kuulata seda, mis kõrva jääb. Oleme programmi koostades arvestanud, et keegi ei pea Mustpeade majas veetma tervet õhtut, vaid võib valida kavast midagi sobivat ja jalutada järgmisse kontserdipaika, kui kõrv väsib. Samas oleme loomulikult püüdnud kogu õhtu komponeerida tervikuks, kus ansambli U: ja Terry Riley muusikat esitava Hollandi ansambli In Code elektrooniline ja visuaalselt efektne etteaste vaheldub Ellerheina koorimuusikaga ning kus soomlaste Korvat Auki Ensemble’i või ka noorte kontrabassimängijate Kristin Kuldkepi ja Jaanus Sinisalu eksperimentaalsed kavad täiendavad Duo Telluuri rahulikku kammermuusikat. Heigo Rosina löökpillikava on ilmselt üks virtuoossemaid etteasteid. Ainsa heliloojana on oma mitmekülgse autorikava välja pannud Ardo Ran Varres, aga eesti heliloojate teosed on kavas ülekaalus ja kuulda saab päris mitut esiettekannet.

Loe edasi Muusikast 3/2017

bottom of page