top of page

Riiklikud kultuuripreemiad ja presidendi teenetemärgid muusikutele


FOTO TIIT VEERMÄE

FOTO TIIT VEERMÄE

Veebruaris kuulutati välja tänavused riiklikud kultuuripreemiad. Riikliku kultuuri elutööpreemia said Neeme Järvi, Lembit Ulfsak ning Kalle Kasemaa. Preemiale esitanud tõid Neeme Järvit esile kui üht tänapäeva hinnatuimat dirigenti, kes on juhatanud tipporkestreid ja teinud koostööd parimate solistidega. Samuti rõhutati, et Järvi südameasjaks on olnud eesti muusika tutvustamine. “Seda panust tuleb pidada hindamatuks, sest ilma tema tööta teataks maailmas oluliselt vähem sellistest heliloojatest nagu Eduard Tubin, Rudolf Tobias, Artur Kapp jt”. Riiklik kultuuri elutööpreemia määratakse pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest ning selle väärtus on 64 000 eurot. Elutööpreemiaid antakse igal aastal kolm.

Kultuuripreemiad 2016. aastal avalikkuseni jõudnud väljapaistvate tööde eest pälvisid teiste hulgas helilooja ja elektronmuusik Sven Grünberg juubelihooaja ja kontsertide “Autoportreed” eest, vokaalansambel Vox Clamantis 20. hooaja ja albumi “Arvo Pärt. The Deer’s Cry” eest ning džässlaulja Kadri Voorand albumi “Armupurjus”, kava “Kummardus Veljo Tormisele”, vokaalansambli Estonian Voices juhtimise ning aktiivse kontserttegevuse eest nii Eestis kui ka välismaal.

Presidendi teenetemärkidest said tänavu Valgetähe V klassi ordeni muusik ja muusikaajakirjanik Igor Garšnek, Kuressaare muusikakooli viiuliõpetaja Laine Sepp ning helilooja Peeter Vähi.

34 views
bottom of page