top of page

Raveli muuseumi sulgemine kui kultuuri sabotaaž


Nurgake Raveli muuseumist. FOTO LA REPORTISTE

1. veebruaril suleti ootamatult Maurice Raveli majamuuseum, mis asub Pariisist 40 kilomeetri kaugusel Montfort-l’Amaury’s. Võluv ja eklektiline, ainulaadse väljanägemisega majake kannab nime Le Belvédère ja oli Raveli elupaik alates 1921. aastast kuni helilooja surmani 1937. aastal. Hoone on erilise arhitektuuriga, sisustatud põneva mööbli ning Ravelile oluliste esemete ja detailidega. Ümber maja on pisike aed, mille kujundlikke peegeldusi võib ära tunda ka Raveli loomingus. Siin komponeeris helilooja oma kuulsaima teose “Bolero” ning ooperi “Laps ja võlumaailm”. Helilooja, muusika ja muuseum on seega omavahel üpris tihedalt seotud. Muuseumi sulgemise põhjusena nimetati veeavariid. Ajaleht Le Figaro kirjutab aga mitmest teisest häirivast vahejuhtumist, mis võivad tegelikult olla sulgemise taga. Jaanuaris vallandati ette hoiatamata ka muuseumi pikaajaline perenaine madame Moreau, kes oli seal töötanud viimased 30 aastat. Prantsusmaa muuseumide ühing olevat aga mures, et muuseumi eest ei kanta piisavalt hoolt ning sealt kaduvat nende sõnul museaale. Eelmisel aastal ei lubatud sinna filmima ei prantsuse riigitelevisiooni ega Chicago sümfooniaorkestrit.

25 views
bottom of page