top of page

Käidi ja külvati varjude seemneid, sest valgus hakkas võrsuma. Ardo Ran Varres / TR


Veidi enne aasta lõppu sai valmis Ardo Ran Varrese autoriplaat eelmisel aastal esiettekandele tulnud looga “Käidi ja külvati...”. See on ühevaatuseline lavaline serenaad Artur Alliksaare tekstidele. Plaadile on pandud üks Eesti muusika päevade ajal üles võetud etendus. Plaadikarbist leiab lisaks CDle ka audiovisuaalse variandiga mälupulga. Mina alustasin teosega tutvumist heliplaadi vahendusel, aga neile, kes ei ole etendust näinud, soovitan kindlasti valida mälupulga. Miks? Üksnes helilisena see teos lihtsalt ei tööta. Kuulates on tunne, et saad osa mingist poolikust produktist ning see poolikus tekitab tõelist frustratsiooni. Kui ma kaunis rahulolematuna lõpuks taipasin mälupulka ekspluateerida, loksusid asjad paika ja sain konstateerida – tegu on toreda tükiga, kus üsna napp, aga väga maitsekas visuaalne kujundus (valgus, kostüümid, grimm, lavakujundus, liikumine, atribuudid) toetab väga tõhusalt muusikat, õigemini aitab ühe mütsi alla koondada “paljana” üsna haralise, mitte eriti originaalse ja kohati eklektilisegi mulje jätnud muusika. YXUS Ensemble on kontsentreeritud ja täpne nagu alati, solistid Taaniel Kirikal ja Jaanika Kilgi duettides oma sarnaste tämbritega väga hea paar ning eriti viimane oma lava- ja häälevalitsemisega lummav nagu täiskuu. Terviketendust on kena kuulata ja vaadata ning see on vägagi nauditav.

44 views
bottom of page