top of page

Otsa kooli sümfooniaorkester festivalil “Eurochestries”


Otsa kooli sümfooniaorkester esinemas Pariisis. Dirigent Kaspar Mänd

G. Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli sümfooniaorkester (dirigent Kaspar Mänd) osales augusti algul “Eurochestriese” noorteorkestrite festivalil Prantsusmaal. Tänavune festival oli juba kahekümne seitsmes. Kokku oli tulnud kollektiive kümnest riigist, sh Hiinast, Hispaaniast, Brasiiliast, Kanadast, Lätist, Valgevenest jm.

Kahenädalasel kontserdireisil anti kontserte Edela-Prantsusmaa ajaloolistes linnakestes (Pons, Jonzac, Saint-Aigulin, Medis, Aigrefeuille des Aunis, Jarnac-Champagne ja Saint-Jean d’Angely) enamasti kirikutes arvukale kuulajaskonnale ning Pariisis Montreuil’ linnaosas. Kavas oli Bizet’, Raveli, Saint Georges’i ja eesti heliloojate teoseid.

Orkestri ees soleerisid valdavalt kooli tänavused lõpetajad – vioolamängija Merike Heidelberg, klarnetist Kerit Ilves, viiuldajad Liisa Veri ja Ingel Jalakas, vilistlane ja praegune saksofoniõppejõud Lauri Sepp ning TMKKst koos Heidelbergiga “Klassikatähtede” saatest tuntud fagotist Jakob Peäske. Festivalil mängiti kaasa ka ühendorkestris, koha peal igapäevastes proovides õpiti selgeks kontsertkava, mida esitatati festivali lõppkontsertidel. Ühendorkestrit juhatas teiste seas ka Kaspar Mänd.

Kavast üle kolmandiku hõlmas eesti muusika. Kõlasid Eduard Tubina “Pidulik prelüüd” ja “Süit eesti tantsudest”, Pärt Uusbergi “Meeleolud lapsepõlvest”, Heino Elleri “Kodumaine viis”, Hillar Kareva “Eleegia” saksofonile ja orkestrile ning Eugen Kapi “Mõõkade tants” balletist “ Kalevipoeg”. Otsa kooli klassikasuuna juhi Lembi Metsa sõnul tunti eriti huvi Eduard Tubina ja Pärt Uusbergi loomingu vastu. Ka on tema sõnul sellised osalemised rahvusvahelistel festivalidel eriti olulised noortele – avardus silmaring, orkestri tase tõusis ning kasvas motivatsioon.

20 views
bottom of page