top of page

Kaija Saariaho ooper “L’Amour de loin” Meti laval

Foto: https://bachtrack.com

Soome Vabariigi 99. aastapäeva künnisel 6. detsembril toimus soomlastele oluline muusikasündmus: Kaija Saariaho ooper “L’Amour de loin” (“Kauge armastus”) tuli lavale New Yorgi Metropolitan Operas. Etenduse muusikajuhiks on samuti soomlannast dirigent Susanna Mälkki. Alates 1903. aastast, mil Metis lavastati Ethel Smithi “Der Wald”, pole seal hiljem ühegi naishelilooja ooperit laval olnud.

Teose süžee keskmes on legendaarse prantsuse trubaduuri Jaufré Rudeli lugu. Ooperi tellisid Salzburgi festival ja lavastaja Peter Sellars ning seal tuli teos ka 2000. aastal esiettekandele. 2003. aastal pälvis Saariaho selle teosega ka Grawemeyeri preemia. “L’Amour de loin” on olnud väga populaarne ja seda on nüüdisooperi kohta väga palju lavale toodud: pärast Salzburgi Pariisi Théâtre du Châtelet’s, Santa Fe ooperis, Bernis, Darmstadtis ja Soome Rahvusooperis, kontsertettekanne Beirutis, Bergeni festivalil, English National Opera’s, Aspeni muusikafestivalil jm.

23 views
bottom of page