top of page

Edisoni plaadiauhinnad 2016


Aasta avastus – Barbara Hannigan. Foto: www.barbarahannigan.com

Hollandis anti novembris välja tänavused Edisoni plaadiauhinnad. See auhind on Euroopa üks vanimaid, asutatud 1960. aastal ja saanud oma nime fonograafi leiutajalt Thomas Alva Edisonilt. Auhindu antakse nii klassika kategoorias kui ka teistes muusikastiilides aasta väljapaistvate plaadistuste eest. Tänavused klassika kategooria (Edison Klassiek) preemiasaajad on nimekas hollandi dirigent Bernard Haitink – elutööpreemia, parim instrumentaalsolist – pianist Daniil Trifonov Rahmaninovi variatsioonidega (Deutsche Grammophon); parim vokaalsolist – Sabine Devieilhe, Mozart “The Weber Sisters” (Warner Classics, Erato); parim kammermuusikasalvestus – Quatuor Ébène (Warner Classics, Erato); parim orkestrisalvestus – Concentus Musicus Wien, dirigent Nikolaus Harnoncourt Beethoveni sümfooniatega (Sony Classical); parim koorisalvestus – Ensemble Pygmalion ja Raphaël Pichon Wagneri, Brahmsi ja Schumanni lauludega (Harmonia Mundi); parim ooperisalvestus – Mozarti “Haaremirööv” Robin Johannseni, RIAS kammerkoori, Akademie für Alte Musik Berlini ja dirigent René Jacobsi esituses (Harmonia Mundi); parim dokumentaalsalvestus – “Yehudi Menuhin – The Menuhin Century”, Bruno Monsaingeon (Warner Classics); aasta avastus – Barbara Hannigan, Baieri ringhäälingu orkester, dirigent Andris Nelsons Hans Abrahamseni teosega “let me tell you” (Harmonia Mundi, Winter&Winter); parim debüüt – Lucas Debargue plaadiga “Scarlatti, Chopin, Liszt, Ravel” (Sony Classical). Lucas Debargue on viimase Tšaikovski konkursi laureaatidest esimene, kelle plaat pälvib auhinna. Auhinnasaajad valis välja žürii, publikupreemia läks vendade klaveriduole Lucas ja Arthur Jussenile Hollandist Mozarti albumi eest “Double Piano Concertos” (Deutsche Grammophon).

11 views
bottom of page