top of page

2017. aasta Grawemeyeri muusikapreemia saab Andrew Norman


PILDIALLKIRJAD Grawemeyeri preemia laureaat Andrew Norman. FOTO USCCOMPOSER.COM

Grawemeyeri preemia värske laureaat on 37-aastane Ameerika helilooja Andrew Norman. Võidu ja 100 000 dollarit preemiaraha tõi talle 47-minutine orkestriteos “Play”. Teose tellis Boston Modern Orchestra Project, esiettekanne toimus 2013. aastal. Helilooja tegi loo hiljem veidi ümber ning Los Angelese filharmoonikud esitasid seda 2016. aastal uuesti. Norman ütles oma tänukõnes, et varasemate võitjatega ühes rivis olla on tema jaoks väga suur tunnustus. Samas lisas ta, et auhind paneb helilooja ka omamoodi lisasurve alla, mistõttu tekib püüd olla parem, kui sa võibolla suudad. Norman tõi välja ka huvitava asjaolu, et Grawemeyeri preemia on olnud küllaltki meestekeskne. 30-aastase ajaloo jooksul on selle pälvinud vaid kolm naisheliloojat. Ta leiab, et temal kui “noorel valgel mehel” ei ole raske tellimusi saada ning seetõttu võiksid žürii pöörata sagedamini pilgu ka väiksemate võimalustega väga andekate heliloojate poole. Grawemeyeri preemia annab igal aastal välja Grawemeyeri Fond Louisville’i ülikoolis väljapaistvate teoste ja ideede eest kunsti-, teaduse- ja humanitaarvaldkonnas. Grawemeyeri auhinda peetakse üheks maailma mainekamaks kompositsiooniauhinnaks, mida võrreldakse sageli Nobeli preemiaga. See anti esmakordselt välja 1985. aastal ja laureaatide seas on olnud näiteks Lutosławski, Ligeti, Adams, Boulez ja Esa-Pekka Salonen. 2016. aasta Grawemeyeri auhinna võitis Taani helilooja Hans Abrahamsen teosega “let me tell you” sopranile ja orkestrile, mille tõid esiettekandele sopran Barbara Hannigan, Berliini filharmoonikud ja dirigent Andris Nelsons.

8 views
bottom of page