top of page

Veriko Tchumburidze võitis rahvusvahelise Wieniawski konkursi


Poolas Poznańis toimus 9.– 23. oktoobrini XV rahvusvaheline Wieniawski-nimeline viiuldajate konkurss, mille võitis 20-aastane gruusia ja türgi päritolu viiuldaja Veriko Tchumburidze. Tchumburidze, kes varem on võitnud Tšaikovski-nimelise noorte muusikute konkursi, esitas finaalis Wieniawski 2. ja Šostakovitši 1. viiulikontserdi ning pälvis 30 000 eurot preemiaraha. Teise preemia (25 000 eurot) sai 25-aastane Bomsori Kim Lõuna-Koreast ja kolmandale kohale (20 000 eurot) tuli 22-aastane Seiji Okamoto Jaapanist. Neljandaks ja viiendaks (mõlemad kohad 10 000 eurot) tunnistati 26-aastane Luke Hsu (Ameerika) ja 25-aastane Richard Lin (Taiwan/Ameerika). Konkursil olid ka auhinnalised kuues ja seitsmes koht auhinnaga 5000 eurot, mille pälvisid 25-aastane poolatar Maria Włoszczowska ja 21-aastane Ryosuke Suho Jaapanist. Žürii liige Zakhar Bron avaldas aga mõningat pahameelt tänavuste tulemuste üle, öeldes, et ehk ainult kaks-kolm muusikut väärisid osalemist finaalis ja auhinnalisi kohti, ülejäänud poleksid pidanud konkursilavale pääsemagi. Lisaks Bronile kuulusid žüriisse veel Maxim Vengerov (esimees), kes kuulas ära ka kõik konkursi eelvoorud, ülejäänud liikmeteks Alena Baeva, Bartosz Bryła, Ilya Gringolts, Dong-Suk Kang, Konstanty Andrzej Kulka, Marios Papadopoulos, Mayumi Seiler, Kyoko Takezawa, Akiko Tatsumi, Vera Tsu ja Peter Zazofsky. Žürii auliige oli Krzysztof Penderecki ja Konkursi esimeses voorus osales 52 mängijat. Wieniawski viiuldajate konkurss toimub juba 1935. aastast ning varasemateks võitjateks on olnud näiteks Ginette Neveu, David Oistrahh, Boris Goldstein, Tatjana Grindenko ja Igor Oistrahh.

16 views
bottom of page