top of page

Kirill Petrenko allkirjastas peadirigendilepingu Berliini Filharmoonikutega


Oktoobri algul allkirjastas Kirill Petrenko peadirigendilepingu Berliini Filharmoonikutega ning ühtlasi sõlmiti leping ka uue orkestri mänedžeriga, kelleks on Andrea Zietzschmann.

Berliini Filharmoonikute praegune mänedžer Martin Hoffmann lahkub ametist tuleva aasta augustis ning Zietzschmanni leping jõustub 1. septembril 2017. Hoffmanni sõnul oli uue peadirigendi valimine vaevaline protsess ja Petrenko valimine jagas orkestri kahte leeri. Vaatamata sellele osutus Petrenko siiski parimaks kandidaadiks. Kui esialgu pidi Petrenko alustama peadirigendiametis 2018. aasta sügisel, mil Sir Simon Rattle orkestri juurest lahkub, siis praegu sõlmitud leping jõustub 19. augustil 2019. Aastal. Ühe aasta tegutseb orkester niisiis peadirigendita, kuid Petrenkol on orkestriga mitmed kontserdid külalisdirigendina.

44-aastane Petrenko alustas oma dirigenditööd ooperiteatrites. Tema esimeseks ametikohaks oli muusikajuhi amet Meiningeni teatris, kus tema menukaimaks saavutuseks oli 2001. aastal lavale tulnud Wagneri “Nibelungi sõrmuse” tetraloogia. Seejärel tegutses Petrenko Berliini Koomilise Ooperi muusikajuhina (2002–2007), 2013. aastal sai temast Baieri Riigiooperi muusikadirektor. Berliini Filharmoonikute 123 liiget proovisid uut peadirigenti valida eelmise aasta mais, kuid valimisprotsess kohe ühtset tulemust ei andnud. Uutel valimistel sai enim hääli Petrenko, kes oli Berliini Filharmoonikuid külalisdirigendina juhatanud seni vaid kolmel korral. Sel maailma parimaks orkestriks tunnistatud kollektiivil on viimse 60 aasta jooksul olnud vaid kolm peadirigenti: Herbert von Karajan (1951–1989), Claudio Abbado (1989–2002) ja Sir Simon Rattle (alates 2002). Simon Rattle’it ootab aga Berliini ametipostilt lahkudes peadirigendiks Londoni sümfooniaorkester.

12 views
bottom of page