top of page

Gidon Kremer pälvis Praemium Imperiale preemia


Jaapani Kunstiühing tegi teatavaks maineka Praemium Imperiale auhinna tänavused laureaadid viies valdkonnas. Kui 2014. aastal pälvis selle kõrge autasu Arvo Pärt, siis tänavu anti preemia Pärdi teoste ühele tunnustatumale esitajale maailmas, kelleks on viiuldaja Gidon Kremer. Auhinna rahaliseks suuruseks on 15 miljonit jaapani jeeni. Kremer sõnas, et ta on tunnustusest liigutatud ning tõdes rõõmuga, et oma muusikalise tee leidmisel on vastuvoolu ujumisest siiski kasu olnud.

Seda preemiat, mida tihti võrreldakse Nobeli preemiaga (sest Nobeli preemial nimetatud valdkonnad puuduvad), annab Jaapani keiserlik perekond Jaapani Kunstiühingu kaudu välja juba alates 1989. aastast. Viis laureaati valitakse maalikunsti, skulptuuri, arhitektuuri, muusika ning teatri/filmi valdkonnast rahvusvaheliselt silmapaistva panuse eest oma valdkonna arengus ja globaalse ühiskonna rikastamisel. Peale Gidon Kremeri pälvisid tunnustuse veel filmirežissöör Martin Scorsese, fotograaf Cindy Sherman, skulptor Annette Messager ja arhitekt Paulo Mendes de Rocha. Preemiad koos aukirja ja medaliga annab üle Jaapani Kunstiühingu patroon prints Hitachi oktoobris.

Imperiale preemiat antakse sel aastal välja juba 28. korda. Preemiasaajate hulgas on olnud näiteks Claudio Abbado, Ingmar Bergman, Luciano Berio, Leonard Bernstein, Pierre Boulez, Peter Brook, Dietrich Fisher-Dieskau, Frank Gehry, Philip Glass, Krzysztof Penderecki, Steve Reich, Mstislav Rostropovitš, Martha Argerich, Alfred Schnittke, Ravi Shankar jpt.

19 views
bottom of page