top of page

Saare- ja Hiiumaa orelitest


Pühalepa kiriku orel

7. augustil pühitses Saaremaa Jaani koguduse õpetaja Veiko Vihuri sealse põhjalikult renoveeritud oreli. Pilli renoveeris orelimeister Hardo Kriisa. Viimati mängiti orelil 1990. aastatel, seejärel oli asenduseks kasutusel väike süntesaator. Jaani kiriku orel pärineb 19. sajandist ja on toodud Jēkabpilsist. Suurem remont tehti aastal 1895. Kriisa sõnul meenutab pill ehitusviisilt saksa orelimeistri Knauffi oreleid, mida on Eestis mitu. Pill on väike, tal on ainult üks manuaal, neli registrit, pedaal puudub. Hardo Kriisa: “Orel ise pole enam täiesti originaalne. Teda on ehitatud kunagi ümber ja pandud uus mängupult. Aegade jooksul on orel saanud niiskuskahjustusi ja seda juba siinses kirikus. Pilli on ka kergelt rüüstatud (puudus mitmeid puit- ja metallvilesid), oma töö on teinud hiired-rotid. Õnneks on kasutatud algmaterjal kvaliteetne ja ka esmane konstruktsioon hea töötlusega. Seega oli, mida taastada.”

 

Juba viis aastat on Hiiumaa kultuurisuve osaks olnud augustis toimuv Pühalepa muusikafestival. Tänavu pühitseti festivali ajal Pühalepa kirikus sisse ka Rootsist Skövdest St Markuse kirikust annetusena saadud orel, millel on kaks manuaali ja 18 registrit. Nii kõlas sellel suvel Pühalepa kirikus esimest korda pärast Teist maailmasõda taas orelimuusika.

Pühalepa kiriku oreli taastamise fond loodi kümme aastat tagasi, kiriku 750. aastapäeval. Kiriku organisti Helle Nittimi sõnul oli mullu suvel oreli taastamiseks vajaminevast umbes 45 000 eu­rost koos 6527 eurot, puuduolev summa oli seega väga suur. MTÜ Kerema Kultuurikoja juhatuse liige Kristel Üksvärav: “Esialgu oli rootslastel plaan orel müüa, kuid siis otsustasid nad annetamise kasuks. Skövde kogudusega suhtlemisel aitasid meid Pühalepa vallavalitsus, Eesti kirikumuusika liit ja Tuuliki Jürjo. Erilise soojusega mõtleme selle kõige juures Pühalepa koguduse heale haldjale Helle Nittimile.” Pühalepa kirik on rajatud 13. sajandil ja on Hiiumaa vanim kivikirik.

46 views
bottom of page