top of page

Suri briti näitekirjanik Sir Peter Shaffer


90-aastaselt suri briti näitekirjanik Sir Peter Shaffer, kelle stsenaariumil põhinev film “Amadeus” on paljudele muusikasõpradele hästi tuntud. Peter Shafferi menukid “Equus” ja “Amadeus” esietendusid Londoni Rahvusteatris vastavalt 1973. ja 1979. aastal. Hiljem mängiti neid kaua nii West Endis kui Broadwayl. Miloš Formani lavastatud “Amadeus”, kus Mozarti osas on Tom Hulce, pälvis 1985. aastal kaheksa Oscarit, nende seas parima filmi ja parima stsenaariumi auhinna. Eestis on “Equus” ja “Amadeus” etendunud Ugala teatris, “Equus” ka Vene Teatris. Peter Shafferi komöödiaid “Leekrüübe” ja “Must komöödia” mängiti edukalt Eesti Draamateatris.

Schaffer sündis juudi perekonnas Liverpoolis ning tema kaksikvennast Anthonyst sai samuti näitekirjanik. Hariduse sai Peter Hampsteadis ja St Pauli koolis Londonis ning tänu stipendiumile õnnestus tal õppida ajalugu Cambridge’i Trinity kolledžis. Enne oma kirjanikuande avastamist oli Peter Schaffer muudes ametites, mh raamatupoe müüja ning raamatukogu assistent. Londoni Rahvusteatri direktor Rufus Norris oli uhke, et just tema teatril oli Schafferiga niivõrd viljakas koostöö.

13 views
bottom of page