top of page

Suurim annetus Kopenhaageni ooperiteatrile

Kopenhaageni kuninglik ooperimaja sai hiljuti ülisuure annetuse, 100 miljonit Taani krooni ehk umbes 16 miljonit eurot. Ooperimaja ajaloo suurima annetuse tegi A. P. Mølleri fond, et leevendada tagajärgi, mida põhjustab Taani valitsuse nelja aastane rahaline kärpeplaan. Samuti nõuab suuri summasid uue ooperimaja ülalpidamine. Kopenhaageni ooperiteater kuulub maailma kõige moodsamate hulka ja on üks kõige kallimaid (ehituskulud ulatusid üle 500 miljoni USA dollari). Hoone paikneb Kopenhaageni kesklinnas Holmeni saarel. Selle kinkis Taani riigile A. P. Mølleri ja Chastine McKinney Mølleri fond 2000. aasta augustis. Tegemist on ühe suurima annetusega kogu Euroopas. Annetajal oli ka paar tingimust – et noortele mõeldud ooperipiletid oleksid odavamad ja et kümnest populaarseimast ooperist valmiksid uuslavastused.

Kopenhaageni ooperimajast kostab ka uudiseid, et kogenud muusikajuht Michael Boder plaanib tagasi astuda. Boder märgib lahkumise põhjuseks, et ei suuda enam valitsuse peale surutud finantskärbetega toime tulla ja tunneb end osalt süüdi, et ei ole võimeline oma kollektiivi rahakärbete eest kaitsma. Boderi leping lõpeb tänavu suvel ja pikendada ta seda ei kavatse.

14 views
bottom of page