top of page

Henry Threadgill pälvis Pulitzeri auhinna

Henry Threadgill

Tänavune Pulitzeri muusikapreemia laureaat on 1944. aastal sündinud Henry Threadgill, kellele tõi võidu teos “In for a Penny, In for a Pound”. Threadgill on ameerika saksofonist, flöödimängija ja helilooja ning oma võiduteoses põimib ta kirjalikku kompositsiooni grupiimprovisatsiooniga. Viimased neliteist aastat on ta olnud seotud peamiselt ansambliga Zooid. Threadgilli muusika loomise põhimõtteks on jazzmuusikas tuntud normide lammutamine ning nende uus ülesehitamine varem valmis seatud intervallijadade abil. Tema kompositsioonitehnika loob omamoodi polüfoonilise platvormi, mille kontrapunktiks on improvisatsioon.

Pulitzeri auhindu antakse välja alates 1917. aastast. Muusikaauhind lisandus 1943. aastal, mil laureaadiks valiti William Schuman teosega “Ilmalik kantaat nr 2”. Preemia saajaid on olnud nii noori kui ka vanu – mõnele on Pulitzeri preemia avanud ukse loomingu maailma, teistele on see olnud omamoodi elutööpreemiaks. Auhinna on saanud on näiteks Aaron Copland, John Adams, Jennifer Higdon, Samuel Barber ja Elliott Carter.

10 views
bottom of page