top of page

ERSO esmakordselt Kölni filharmoonias


ERSO Kölni fiharmoonias, solist Olga Scheps

Kui aprillis tegi ERSO koos oma peadirigendi Neeme Järviga reisi Lätti ja Leetu, esinedes vastavalt Riia Suurgildi hoones ja Vilniuse Kongresside palees, siis mais võeti ette sõit Saksamaale. 5. mail esines ERSO esmakordselt Kölni filharmoonias. Hollandi dirigendi Bas Wiegersi juhatusel anti kontsert nüüdismuusikale keskendunud festivalil “Kaheksa silda” (“Acht Brücken”).

Festival “Kaheksa silda” toimus tänavu kuuendat korda. Igal aastal on fookuses üks teema ja üks helilooja. Seekordse festivali alapealkiri oli “Muusika ja usk” ning tähelepanu keskmes oli vene helilooja Galina Ustvolskaja (1919–2006) looming. 11 päeva kestnud festivalil oli 57 üritust ning esiettekandele tuli 14 muusikateost. ERSO ja Bas Wiegersi esituses kõlasid Kölnis Pärdi “Lamentate” klaverile ja orkestrile ning Galina Ustvolskaja sümfoonilised poeemid nr 1 ja 2. Pärdi teoses “Lamentate” soleeris Kölnis resideeriv noor vene pianist Olga Scheps, kes on tuntud romantismiajastu loomingu interpreedina. ERSO kontserdi salvestas Lääne-Saksa Ringhääling ja EBU vahendusel kõlas see 27. mail ka Klassikaraadio eetris.

1986. aastal ehitatud Kölni filharmoonia pakub peavarju kahele suurele orkestrile: 1947. aastal asutatud Lääne-Saksa Ringhäälingu (WDR) sümfooniaorkestrile, mille peadirigent on alates hooajast 2010/11 Jukka-Pekka Saraste, ning 15. sajandisse ulatuva ajalooga Kölni Gürzenichi orkestrile, mille peadirigent on lõppeva hooaja algusest François-Xavier Roth.

8 views
bottom of page