top of page

Sweet Roses. Jaanika Ventsel

“Armastus pole tunnetest kootud kujutluspilt, mida reaalsus lahti lammutab,vaid jõud, mis muudab reaalsuse imeliseks kujutluspildiks”. See plaadiümbriselt leitud Teedy Tüüri (originaalis ingliskeelsena kirja pandud) mõttetera sobib suurepäraselt iseloomustama Jaanika Ventseli autoriplaati “Sweet Roses”. Tegemist on helikandjaga, millel kammerlik kõlapilt ja kõrvupaitavad meloodiad. Lauljatari mahe ja sugestiivne hääl sobib imeliselt kokku Toivo Undi maitseka kontrabassimänguga. Värvi annavad kitarristid Mart Soo ja Ryo Kawasaki, oma nüansi lisavad trummarid Aleksandra Kremenetski (kahes loos) ja Eno Kollom (ühes). Kogu plaat on meeldivalt stiilipuhas, lauljal ja muusikutel on kindel nägemus, kuidas lood peavad kõlama. Pole liigseid efekte ega otsinguid. Tekstid kõnelevad suures osas armastuse eri tahkudest – armumisest, igatsusest, ühistest mälestustest, üksildusest, kahtlustest, unistustest.

Hääletämbrilt võib Jaanika Ventselit võrrelda Diana Kralliga, ka stiil on lauljataridel sarnane. Esitusviisis on tunda elukogemust, lugude mõte jõuab kuulajani ilma häälevigurite või muude väliste vahenditeta. Plaat sobib ühtviisi hästi nii kohvikusse meeleolumuusikaks kui ka üksikule hingele süvitsi kuulamiseks, et saada lohutust näiteks suhteprobleemide korral. Rääkimata siis jazzisõbrast, kellele taoline muusika toob kindlasti naeratuse näole.

Laiem kuulajaskond ei pruugi Ventseli loominguga väga tuttav olla. Pigem võib ta olla meelde jäänud kontserdikorraldajana. Tuleb tõdeda, et Jaanika Ventseli näol on tegemist väga mitmekülgselt andeka inimesega, kes laulab ühtviisi hästi nii jazzi kui ka rahvamuusikat ning on olnud aastaid üks festivali “Nõmme Jazz” peakorraldajatest. Väljundeid leidub tegusal naisel kindlasti rohkemgi.

On rõõm tõdeda, et hoolimata digiajastust on plaatide väljaandmine muusikutele siiski oluline. Loodame, et ka kuulajad austavad nende panust sedavõrd, et ei tõmba muusikat netist tasuta alla, vaid ostavad plaate ja käivad kontsertidel. Jaanika Ventseli album on kena tõestus eesti jazzmuusika kõrgest tasemest.

29 views
bottom of page