top of page

René Eespere sümfoonilise puhkpillimuusika DVD


Detsembrikuu esimesel päeval esitleti muusikaakadeemia kammesaalis kontserdisarja “Puhkpillimuusika sajand Tallinna konservatooriumis“ René Eespere sümfoonilise puhkpillimuusika DVD-d, mille andis välja Aavo Otsa muusikastuudio.

DVD aluseks on mullu kevadel Estonia kontserdisaalis antud René Eespere autorikontsert “Respekt”, kus tema kontsertmuusikat puhkpillidele esitasid Eesti noorte kontsertorkester, EMTA sümfooniline puhkpilliansambel ning solistid Aavo ja Jaan Otsa juhatusel. Tänu Marek Vilbale valmis toimunu põhjal DVD, mille noored puhkpillimuusikud kinkisid nüüd heliloojale tema 65. sünnipäevaks.

Aavo Otsa sõnul on ta võtnud sihi luua noorte puhkpilliorkestreid ja koolitada need tasemeni, mis võimaldab esitada kontsertmuusikat, sh kõige nõudlikumaid teoseid. Selle eesmärgi täitmisel on dirigendil arenenud tihe koostöö René Eesperega, kellelt ta on saanud tellida mitmeid helitöid esitamiseks nii laulupidudel ning ülemaailmse puhkpillikoosluste assotsiatsiooni WASBE konverentsidel Debrecenis (2014) ja Prahas (2016) kui veel mitmeks muusikasündmuseks. Praeguseks on Eespere kaasaegsele puhkpilliorkestrile komponeerinud juba üheksa teost: “Dies Festus”, “Illusioonid”, “Cantus IV”, “Respectus”, “Beneventum”, “Unitas, “Elasto Ovaa” (Aavo Otsale), “Tubilustria”, “Persona grata”, millest Ots toob tähtsaimana esile WASBE konverentsiks loodud ning Eesti noorte kontsertorkestrile ja talle kui dirigendile pühendatud “Tubilustria”. Teos sai esiettekande 8. juulil 2016 Praha kuulsa Rudolfinumi Dvořaki-nimelises saalis, pälvides asjatundjatelt kõrge hinnangu. Otsa sõnul on puhkpillimuusika kontsertide avaloona sageli kõlanud Eespere “Dies Festus”, kus “trompetite väljapeetult pidulikud fanfaarsed motiivid vahelduvad puupillide rõõmsa tantsulooga ja cantabile-lõigud skertsolaadse karakteriga ning valdavale pidulikkusele on kontrastiks flöötide kammerlik laulvus.”

Eelmeenutatud autorikontserdiks komponeeris Eespere aga ulatusliku “Cantuse” soolotrompetile ja suurele puhkpilliorkestrile. Otsa hinnangul jätab Eespere fantaasiarikas ja värvikas teos avara mõtteruumi nii esitajaile kui ka kuulajaile, kinnitades, et ““Cantuse” esiettekandest sai orkestrile, trompetisolist Neeme Otsale ja minule dirigendina unustamatu hetk. Juba teadmine, et teos oli meile pühendatud ning kõlas esmakordselt Estonia ajaloolises kontserdisaalis, pani meile erilise vastutuse.” Interpreedina hindab ta Eespere haruldast meloodiaannet, põnevat orkestratsiooni, aga ka küllalt komplitseeritud helikeelt, mis nõuab esitajailt suurt professionaalsust. Kõik see on inspireerinud ka Eesti noorte kontsertorkestri mängijaid, kes käivad koos vabatahtlikult, projektorkestrina: “Võibolla on seepärast igal esitusel eriline meie-tunne. Igaüks annab oma parima, tulemuseks fantastiliselt kollegiaalne kogemus kontserdilaval,” rõõmustab Aavo Ots.

53 views
bottom of page